Jose Manuel Barroso este un pro-european convins

Categorii: Parlament European

Corespondenţă Agerpres) Petru Luhan: Este foarte important că Jose Manuel Barroso este un pro-european convins

Strasbourg, 16 sep – Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Jose Manuel Barroso, reales miercuri de Parlamentul European (PE) în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene până în 2014, este un proeuropean convins şi acesta este un aspect extrem de important, a declarat miercuri, pentru Agerpres, eurodeputatul Petru Luhan (PPE/PD-L), după procedura de votare din plenul PE.

“Nu am fi avut nevoie de cineva care să se supună forţelor guvernamentale din ţările membre – fie ele ţări fondatoare sau mai vechi în UE, fie ţări intrate mai recent în forul comunitar. Cred că astăzi avem nevoie de o Europă unită, cu drepturi egale, indiferent despre ce politică vorbim. Apoi, faptul că avem un preşedinte al Parlamentului European dintr-o ţară intrată mai recent în Uniune, respectiv pe domnul Jerzy Buzek, din Polonia, este un semnal clar că vrem să eliminăm aceste bariere şi să nu mai vorbim despre ţări mari şi ţări mici, despre ţări vechi şi ţări noi, despre ţări mai dezvoltate şi ţări mai puţin dezvoltate, ci doar despre Europa unită. Faptul că ţări intrate mai demult în UE sunt mai dezvoltate economic, chiar şi social, decât cele intrate mai recent nu înseamnă că primele trebuie să dicteze ce trebuie să se întâmple în celelalte”, a explicat eurodeputatul român.



În opinia sa, Jose Manuel Barroso este un foarte bun exponent al ideii de coeziune economică, socială, dar şi politică, la nivel european.

Petru Luhan este membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) şi al delegaţiei PE pentru relaţii cu Elveţia, Islanda şi Norvegia şi membru supleant al Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) şi al Subcomisiei ‘Securitate şi apărare’ (SEDE) din Parlamentul European.

Jose Manuel Durao Barroso a fost ales miercuri de Parlamentul European în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru perioada 2009-2014.

Alegerea lui Barroso, care se află în această funcţie din 2004, s-a făcut cu 382 voturi pentru, 219 voturi contra şi 117 abţineri. Numărul voturilor exprimate a fost de 718, dintr-un total de 736 (numărul membrilor PE aleşi în alegerile din 4-7 iunie), ceea ce înseamnă o proporţie extrem de ridicată, respectiv 97,55%.

Procedura a fost cea de vot electronic secret, astfel încât nu se poate spune cu certitudine cum au votat toţi europarlamentarii.

Aprobarea desemnării preşedintelui Comisiei Europene necesită majoritatea simplă a voturilor exprimate, conform prevederilor Tratatului de la Nisa.

Aşa cum era de aşteptat, Barroso a fost susţinut masiv de grupul Partidului Popular European (PPE, 265 de membri), care de altfel l-a şi propus pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. Foarte probabil că şi cei mai mulţi membri ai ALDE (ce are 84 de membri) au votat în favoarea lui, ca şi membrii grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni (54 membri). De partea cealaltă, este aproape sigur că Verzii (55 de membri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL, 35 de membri) şi Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD, 32 membrii) au votat contra candidaturii lui Barroso.

În condiţiile în care numărul abţinerilor a fost 117, iar poziţia declarată a grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D), care are 184 membri, a fost abţinerea de la vot, este evident că au existat un număr semnificativ de membri ai acestui grup care au votat fie pentru, fie împotriva lui Jose Manuel Barroso ca preşedinte al CE până în 2014.

AGERPRES

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*