Comisia Europeană răspunde în domeniul migraţiei sociale

Categorii: Parlament European

Petru Luhan întreabă, Comisia Europeană răspunde în domeniul migraţiei sociale

Europarlamentarul Petru Luhan a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene referitoare la măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a sprijini dimensiunea regională a impactului social al migraţiei, având în vedere actualul context în care există o deplasare a celor care au fost plecaţi în alte state pentru a munci, şi care, în prezent, din cauza crizei economice şi financiare se întorc acasă.

Care sunt măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a sprijini dimensiunea regională a impactului social al migraţiei în contextul mobilităţii populaţiei în funcţie de noile locuri de muncă, lucru care se datorează crizei economice? –  a întrebat  Petru Luhan.

Am avut în vedere faptul că atât în perioade de dezvoltare explozivă, cât şi în perioade de criză economică, migraţia socială este un fenomen care solicită un efort amplu din partea autorităţilor locale ce trebuie susţinut şi de la nivel european şi am dorit să aflu dacă există şi alte instrumente financiare pe care autorităţile le pot utiliza pentru rezolvarea problemelor ce decurg din migraţia socială. – a completat europarlamentarul PD-L Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

Răspunsul oferit de Comisia Europeană face referire la faptul că Statisticile disponibile arată că, în jumătate din statele membre, nivelul de ocupare a forţei de muncă în rândul imigranţilor este mult mai scăzut decât în rândul populaţiei autohtone. De asemenea, datele semnalează că, în UE, în medie, peste 30% din populaţia migrantă (faţă de 17% din populaţia totală) este expusă riscului de sărăcie. Migranţii din ţările terţe tind să fie de aproape două ori mai expuşi riscului de sărăcie faţă de migranţii din ţările UE. Riscul ridicat de sărăcie este cauzat atât de diferenţe în materie de vârstă, de educaţie, de variabilele pieţei muncii şi de diferenţele cu privire la accesul la prestaţii, cât şi de alte forme de discriminare.

Programul PROGRESS este menţionat în raspunsul Comisiei Europene ca fiind util în îmbunătăţirea capacităţii statistice şi a colectării datelor, cu precădere în domenii în care datele comparabile lipsesc sau sunt insuficiente, cum este cazul referitor la situaţia migranţilor, astfel încât acţiunile autorităţilor locale să fie bazate pe analize reale.

Întrebat despre programul invocat în scrisoarea de răspuns a Comisiei Europene, europarlamentarul Petru Luhan a concluzionat : PROGRESS dispune de un buget total de 743,25 milioane de euro, pentru o perioadă de şapte ani (2007-2013). UE va utiliza acest buget pentru a acţiona în cinci domenii: ocuparea forţei de muncă; incluziune şi protecţie socială; condiţii de muncă; nediscriminare; egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. PROGRESS este accesibil celor 27 de state membre ale UE, si se adresează statelor membre, autorităţilor locale şi regionale, serviciilor publice de ocupare a forţei de muncă şi birourilor de statistică naţionale. Pot participa organisme specializate, universităţi, institute de cercetare, precum şi parteneri sociali şi organizaţii neguvernamentale. Speram ca si din România sa existe cat mai multe aplicaţii astfel încât sa aducem cat mai multe resurse financiare in tare pentru rezolvarea problemelor sociale.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*