Europarlamentarul Petru Luhan: Valea Jiului ar putea beneficia de prelungirea ajutorului pentru minele neprofitabile de cărbune pana in 2018

Categorii: Diverse

Parlamentul European a dezbătut astăzi viitorul celor 100.000 de locuri de munca din industria mineritului

Deputaţii europeni au dezbătut astăzi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, planurile referitoare la ajutorul de stat pentru minele neprofitabile de cărbune. Regulamentul privind industria cărbunelui expiră la 31 decembrie 2010 și în lipsa unui nou cadru legislativ care să permită anumite tipuri speciale de ajutor de stat pentru industria cărbunelui, statele membre ar fi nevoite să își închidă minele de huilă şi implicit să facă față consecințelor sociale și regionale.

Din cauza  concentrării regionale a minelor de cărbune, Valea Jiului din România, Bazinul Ruhr din Germania și nord-vestul Spaniei ar fi principalele zone afectate iar impactul social al închiderii simultane a minelor ar putea fi semnificativ în aceste regiuni. Până la 100.000 de locuri de muncă ar putea fi vizate de această decizie, luând în considerare și locurile de muncă din industriile conexe.

Europarlamentarul  PPE/PD-L Petru Luhan a declarat că “Închiderea imediată a minelor datorată sistării subvențiilor ar genera un flux de muncitori disponibilizați, care nu pot fi suficient de repede reîncadrați în alte sectoare industriale și care prin urmare riscă să devină șomeri de lungă durată”.

Ajutorul pentru închidere este menit să acopere pierderile aferente unităților de producție care sunt planificate pentru închidere şi acesta permite un proces de închidere treptată a minelor de cărbune necompetitive. Ajutorul este degresiv și trebuie recuperat în cazul în care mina în cauză nu este închisă.

“Consider că prin utilizarea fondurilor comunitare este nevoie de măsuri imediate pentru recalificarea acestor persoane. Până acest lucru se va face este absolut necesară prelungirea datei până la care se va putea acorda ajutor de stat pentru închiderea unităților productive cel puțin până în anul 2018. De asemenea stabilirea gradului de reducere a ajutorului de stat după o anumită perioadă trebuie să fie la latitudinea statului membru respectiv și nu trebuie să fie condiționată de limite minime impuse” a declarat Petru Luhan în discursul său din cadrul ședinței plenare a Parlamentului European.

În urma dezbaterilor, Parlamentul European a votat în favoarea rezoluției privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive prin care se prelungește termenul limită pentru operațiunile de subvenționare a producției de huilă de la 1 octombrie 2014 până la 31 decembrie 2018 și în favoarea amendamentelor depuse de către europarlamentarii democrați români și spanioli ce prevăd eliminarea gradul de reducere obligatorie cu 33% a subvenției acordate de către statul membru la fiecare 15 luni faţă de perioada inițială.

“Sunt foarte mulțumit de rezultatul votului de astăzi asupra acestui raport și de contribuția pe care am reușit să o aducem prin depunerea acestor amendamente. Sper să evitam astfel apariția unor noi zone defavorizate prin protejarea populației ce activează în acest sector” a concluzionat Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*