Petru Luhan: UE nu are niciun motiv să respingă intrarea României în Spaţiul Schengen

Categorii: Diverse

Vom face tot ce trebuie pentru ca România să intre la timp în Spațiul Schengen, a declarat europarlamentarul PPE/PDL Petru Luhan. Cele şapte rapoarte întocmite de experţii europeni arată fără echivoc un singur lucru:  România îndeplineşte condiţiile tehnice cerute pentru aderare.  De altfel, raportul privind măsurile de securitate la Marea Neagră evidențiază nu doar standardele europene la care se ridică sistemul românesc, dar îl oferă chiar ca exemplu de bune practici la  nivel european”.

Parlamentul European a aprobat decizia Consiliului privind aplicarea dispoziţiilor acquisului Schengen referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen în Bulgaria şi România, ceea ce reprezintă primul pas către ridicarea controalelor la frontieră. Raportul a fost adoptat în şedinţa plenară de la Strasbourg, cu 525 de voturi “pentru”, 18 voturi “împotrivă” şi 54 de abţineri. Decizia Parlamentului European confirmă că România  asigură un nivel suficient de protecţie a datelor pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul Informatic Schengen). Parlamentul European a votat o decizie a Consiliului, care precizează că România îndeplineşte criteriile de protecţie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS, care permite schimbul de informaţii privind lupta împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale.

“S-a acceptat ca dată de intrare în Spațiul Schengen pentru România martie 2011, precizează Petru Luhan. Atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile, românii nu trebuie să aştepte nicio zi în plus. Orice altă măsură a Uniunii Europene denotă protecţionism, contrar principiilor de bază ale UE. Există, probabil,  interese ale unora dintre cele nouă state membre care nu si-au deschis pieţele pentru forţa de muncă din România si care la momentul aderării la Spațiul Schengen vor fi nevoite să renunţe la aceste măsuri  protecţioniste”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Potrivit lui Petru Luhan, eforturile  Executivului român pentru îndeplinirea acestor condiţii au fost, sunt si trebuie apreciate în continuare. Acest  lucru reiese de altfel si din poziţiile publice de până acum ale Comisiei Europene.

“Trebuie să devenim puternici împreună. Coeziunea socială, economică si teritorială se realizează doar cu principiul punerii în comun a  serviciilor, bunurilor, capitalului si forţei de muncă. Tarile care încearcă să aplice măsuri de protecţie pe timp de criză ar genera un efect contrar regulilor europene  din Tratatul Lisabona. România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la timpul stabilit la Spațiul Schengen”, susţine europarlamentarul Petru Luhan.

Aderarea la Spaţiul Schengen înseamnă pentru români eliminarea controalelor la frontiere dar si  dobândirea unor drepturi importante, printre care libertate deplină de circulaţie, libertate de şedere sau stabilire a domiciliului în interiorul ţărilor membre, dar si dobândirea dreptului de muncă pe teritoriul statelor comunitare.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*