Soluţii pentru modernizarea aeroporturilor regionale

Categorii: Diverse

Petru Luhan cere identificarea de soluţii financiare pentru facilitarea modernizării aeroporturilor regionale

Europarlamentarul PD-L Petru Luhan a cerut printr-un amendament în cadrul Comisiei  pentru Dezvoltare Regională alocarea explicită de fonduri europene pentru  aeroporturile regionale, acestea având un rol crucial în dezvoltarea zonelor periferice. Pe baza Comunicării Comisiei Europene – Un viitor sustenabil pentru transporturi: către un sistem integrat, bazat pe tehnologie şi uşor de utilizat, comisia de specialitate a Parlamentului European a dezbătut acest subiect în şedinţa sa de săptămâna aceasta. In unul din amendamentele propuse de europarlamentarul român şi adoptate de Comisia pentru Dezvoltare Regională a fost introdusă obligativitatea identificării de soluţii financiare inovatoare care să facă posibilă modernizarea aeroporturilor.

Sunt familiarizat cu problematica aeroporturilor regionale din România. Ştiu cât de important ar fi de exemplu ca în Suceava să fie un aeroport dimensionat corespunzător şi modern care să asigure un punct de legătură pentru investitori şi pentru turişti. Este o investiţie mare, ce nu poate fi realizată din fonduri proprii şi atunci, în contextul în care aeroportul regional se încadrează în criteriile stabilite la nivel european, pot fi utilizate şi fonduri europene, care în prezent sunt insuficiente.– a  menţionat Petru Luhan.

Introducerea amendamentului lui Petru Luhan a fost dificilă din cauza unui alt amendament propus de un europarlamentar socialist ce solicita înlocuirea unui paragraf referitor la aeroporturile regionale cu un altul ce prevedea necesitatea furnizării unor tipuri de transport durabil prin soluţii inter-modale. Petru Luhan a susţinut menţinerea referirii explicite la aeroporturi regionale şi solicitarea identificării de instrumente financiare pentru modernizarea acestora. Amendamentul său a trecut astfel de votul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European şi urmează să fie votat în sesiunea  plenară  din luna martie.

Modernizarea şi dezvoltarea aeroporturilor regionale va genera locuri de muncă la nivel local atât în domeniul transporturilor, dar şi al altor sectoare economice, cum ar fi turismul. In plus, vor fi atrase investiţii străine directe ce vor contribui esenţial la dezvoltarea economică şi socială.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*