Introducerea unui brevet european cu efect unitar va reduce costurile de patentare de la 32.000 la 680 euro

Categorii: Diverse,Headline,Promovare

IMG6771 

Petru Luhan: Reducerea costului de brevetare este strict necesară pentru creșterea economică

În prezent, sistemul european de brevetare este complex și foarte costisitor. După ce Oficiul european de brevete (OEB) emite un brevet, acesta trebuie să fie validat de fiecare stat membru în care inventatorul dorește să beneficieze de protecție. Pe lângă formalitățile administrative, această procedură presupune și costuri de traducere considerabile. Pentru a-şi proteja o invenție în toate statele membre UE, o întreprindere trebuie să cheltuiască până la 32 000 de euro, în timp ce în SUA aceste costuri se ridică la aproximativ 1 850 de euro.

Pentru a încuraja cercetarea românească trebuie abordate două probleme esențiale:

1. brevetarea invenției

2. găsirea de fonduri pentru punerea în practică.

Cele două aspecte vor fi dezbătute în cadrul unei conferințe pe care o va organiza europarlamentarul Petru Luhan, în toamnă, la București.

Pe lângă oferirea unui cadru propice pentru investitori şi inventatori, conferința va dezbate o temă de actualitate –  Crearea unui brevet european cu efect unitar – care ar permite reducerea cu 80% a costurilor pe care le suportă în prezent întreprinderile.

1. Un brevet european comun

In prezent brevetarea unei invenţii este foarte scumpă în Europa, în principal din cauza costurilor legate de traducere. Pentru ca brevetul acordat să fie valabil într-un stat membru, inventatorul trebuie să solicite validarea acestuia la nivel național în fiecare țară în care se urmărește protecția brevetelor. Acest proces presupune costuri administrative și de traducere considerabile care ajung la aproximativ 32 000 EUR atunci când se urmărește protecția brevetelor în UE-27, sumă din care 23 000 EUR reprezintă numai tarifele de traducere. În comparație, un brevet în SUA costă în medie 1 850 EUR. Astfel, 25 de state membre (toate statele membre ale UE în afară de Spania și Italia) au decis să adopte un brevet european cu efect unitar, simplu și la un preț rezonabil. În urma acestei inițiative, Comisia Europeană a prezentat două propuneri legislative referitoare la crearea acestui brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai în una dintre cele trei limbi de lucru – engleză, germană sau franceză – şi, pe parcursul unei perioade de tranziţie de 12 luni, într-o altă limbă aleasă de solicitant. Astfel, costurile necesare pentru obținerea unui brevet s-ar reduce în mod considerabil şi conform noilor propuneri costul unui brevet european cu valabilitate unitară în 25 de state membre va fi de 680 EUR, după o etapă de tranziție în care costurile nu ar depăși suma de 2 500 EUR.

În momentul în care va intra în vigoare, brevetul cu efect unitar va fi valabil în cele 25 de state membre participante la cooperarea consolidată cu privire la acest sistem. Două state membre, Italia şi Spania, au hotărât să nu participe, întrucât nu sunt de acord cu regimul lingvistic. Întreprinderile din aceste două state membre vor avea, totuşi, dreptul de a solicita un brevet unitar.

Prin crearea unui cadru mai favorabil inovării, noul sistem va permite atragerea cercetătorilor şi va putea contribui la interconectarea parților implicate în domeniul inventicii“, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

2. Acțiuni concrete

În luna mai a.c., europarlamentarul Petru Luhan a organizat, în cadrul Parlamentului European, evenimentul “Progresul UE prin invenții românești” unde au participat peste 20 de inventatori români. Evenimentul a fost organizat în sprijinul inițiativei Comisiei Europene şi în vederea sensibilizării membrilor Parlamentului European care urmează să aprobe crearea brevetului european cu efect unitar, în plen, în ianuarie 2012. Expoziția s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care a precizat la vremea aceea în discursul său că “România are tradiție în ceea ce privește invențiile de succes” –  http://www.youtube.com/watch?v=Sa6ImTRbthU.

Un nou pas în sprijinirea inventatorilor români va fi realizat prin organizarea conferinței din toamnă, de la București, unde vor fi invitați şi posibili investitori, firme cunoscute de profil care vor putea face oferte comerciale concrete inventatorilor. “Statisticile arată că doar 2 brevete din 100 ajung să fie materializate sub forma unui produs. Așadar acest domeniu are nevoie de finanțare și susținere, fapt ce ar duce la materializarea mai multor proiecte și invenții. Realizarea acestora este în beneficiul consumatorului, întrucât contribuie la ridicarea standardului de viață. Conferința de la București va oferi cu siguranță soluții de finanțare și parteneriat pentru invențiile românești de valoare“, a mai declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*