Președintele Parlamentului European impresionat de invențiile românești

Categorii: Headline

DSC_01966 

Europarlamentarul Petru Luhan a organizat marți 24 mai a.c., la sediul Parlamentului European din Bruxelles, expoziţia Progresul UE prin Invenţii Româneşti.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care în deschidere, a salutat importanța invențiilor românești şi inițiativa europarlamentarului Petru Luhan de a organiza în premieră acest eveniment. Domnia sa a subliniat că “este om de știință înainte de a fi politician şi înțelege astfel eforturile depuse de inventatori în activitatea lor de cercetare.” De asemenea, în mesajul său, Președintele Buzek a precizat că “România are tradiție în ceea ce privește invențiile de succes”, enumerând medaliile obținute anul acesta la Geneva – 24 aur, 18 de argint şi 7 de bronz.

Expoziția la care au participat peste 20 din inventatorii premiați la diverse saloane internaționale a fost un mare succes şi s-a bucurat de prezența a numeroși ambasadori, europarlamentari, investitori, membri ai Comisiei Europene, etc.

Expoziția a fost deschisă prin discursurile organizatorilor – Petru Luhan, europarlamentar PD-L şi Camelia Marinescu, reprezentant al ANCS urmate de Dorin Dumitru Prunariu, Președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Principalul obiectiv al acestui eveniment este de a prezenta europenilor potențialul semnificativ al României în ariile de cercetare-dezvoltare-inovare. Mai mult decât atât, această inițiativă reprezintă o deschidere pentru inventatorii români şi o posibilitate de a interacționa cu mediul politic european şi nu în ultimul rând de a promova o imagine pozitivă a României în Europa” a declarat europarlamentarul Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Printre invențiile care au fost expuse la Bruxelles:

un microsenzor care poate detecta  cancerul la nivel molecular în urma analizei unei picături de sânge, în şase minute;

un procedeu de obținere a unui bioprodus pe baza de seleniu şi crom;

– o instalație care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puțin 12% faţă de alte instalații similare;

– o compoziție de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preț de până la 40% mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiționale, totodată având o durată de viață de până la 40 de ani;

– un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o nouă revoluție în stocarea datelor.

Pentru a contribui la progresul României şi al Europei, este necesar ca aceste invenţii să fie cunoscute, să fie preluate de industrie şi puse în practică. Trebuie să facem eforturi la nivel național şi european pentru ca rezultatele cercetării acestor inventatori să ajungă pe piaţă ca produse finite, cu un efect imediat, tangibil“, a declarat Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală în discursul său la inaugurarea expoziției “EU Progress through Romanian inventions”.

“Avem nevoie de recunoașterea valorii invențiilor românești la nivel european dar mai ales de sprijinirea inventatorilor români în promovarea rezultatelor acestora. Mediul politic național şi european trebuie să susțină mai mult inovarea, mai ales ținând cont de faptul că până în 2020 fiecare stat membru trebuie să aloce 3% din PIB pentru investițiile în cercetaredezvoltare-inovare”, a concluzionat Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

2 răspunsuri la "Președintele Parlamentului European impresionat de invențiile românești"

  1. Gogu' Paleologu'
    Gogu' Paleologu' Postat la Mai 26, 2011 at 3:13 pm

    Foarte tare! Felicitari!

  2. Simona S.
    Simona S. Postat la Iunie 14, 2011 at 2:17 am

    Felicitari!

Lasă un răspuns

*