Taxarea tranzacțiilor financiare va aduce 55 de miliarde de euro anual la bugetul Uniunii Europene

Categorii: Diverse,Headline

Din cauza faptului că situația economico-financiară în unele state membre este relativ instabilă, există numeroase motive de îngrijorare la nivelul Uniunii Europene. Măsurile luate de unele guverne nu au avut rezultatele scontate și acum, mai mult ca niciodată este momentul ca UE să se concentreze asupra procesului de revitalizare a economiilor europene.

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a susținut astăzi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European discursul cu privire la “Starea Uniunii în 2011”. Uniunea Europeană se află la o răscruce cu implicații majore. Criza economică continuă, iar redresarea se dovedește a fi de durată și dificilă pentru cetățenii europeni. Acesta a subliniat faptul că uniunea monetară trebuie finalizată cu o unitate economică si că toate forțele pro europene, precum Parlamentul European și Comisia Europeană, trebuie să obțină sprijinul necesar proiectului comun european și să demonstreze că o mai mare integrare europeană este esențială pentru soluționarea acestor provocări.

“În aceste momente avem nevoie de o abordare mult mai curajoasă din partea tuturor instituțiilor europene și a statelor membre pentru că nu avem timp de pierdut. Consider că Uniunea Europeană trebuie să acționeze ca o entitate pentru a răspunde prompt nevoilor la nivel european și trebuie să pună în aplicare cât mai rapid dispoziții corespunzătoare pentru gestionarea situațiilor de criză” a susținut europarlamentarul roman Petru Luhan în plenul Parlamentului European.

Președintele Comisiei a prezentat un set de propuneri menite să amelioreze criza economică si să accelereze creșterea economică a statelor membre. Discursul acestuia este premergător adoptării de către Parlamentul European a unui set de 6 propuneri legislative privind pachetul de guvernantă economică. Acest pachet legislativ a fost elaborat pentru a preveni viitoare crize economice și financiare.

Având în vedere că în ultimii trei ani statele membre au oferit garanții de 4,6 trilioane euro în favoarea sectorului financiar, una dintre măsurile adoptate de către Comisia Europeană pentru suplimentarea bugetului comunitar este cea referitoare la tranzacțiile financiare. “Este acum momentul ca sectorul financiar să contribuie si el înapoi către societate. De aceea sunt mândru să spun că astăzi Comisia a adoptat o propunere pentru taxarea tranzacțiilor financiare. Trebuie să fim echitabili și sectorul financiar-bancar trebuie să își aducă contribuția față de societate, la fel cum fac toți ceilalți actori economici. Taxarea tranzacțiilor financiare va genera venituri suplimentare de 55 de miliarde de euro anual la bugetul comunitar” a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

În acest context este nevoie de o consolidare fiscală și până la următorul summit G20, Uniunea Europeana trebuie să își asume un angajament puternic pe noile reglementari financiare.

“Este foarte important ca Uniunea Europeană să câștige competențe în ceea ce privește coordonarea politicilor fiscale la nivelul Uniunii, și după caz, să implementeze o guvernare economică comună cu un buget bine finanțat. Nu în ultimul rând, consider că UE trebuie să ia în calcul chiar posibilitatea elaborării unor mijloace financiare prin care o parte din contribuțiile fiscale ale cetățenilor să fie direcționate direct către bugetul UE, fără însă a suplimenta povara acestora” a mai declarat Petru Luhan în intervenția sa de astăzi.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*