Cazul romilor de la Baia Mare în atenția Comisiei Europene – Petru Luhan: Comisarul European pentru Apărarea drepturilor omului, Viviene Reding ar putea veni în România

Categorii: Diverse,Headline,Minoritati,Parlament European,Societatea civila

Europarlamentarul român Petru Luhan a sesizat Comisia Europeană cu privire la tratamentul discriminatoriu generat de autoritățile locale de la Baia Mare în cazul celor peste 2000 de romi, strămutați în fostul combinat chimic Cuprom. Scrisoarea oficială a fost adresată atât Președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso cât și Comisarului European pentru Apărarea Drepturilor Omului, Viviane Reding.

În comunicarea oficială transmisă către CE, europarlamentarul român Petru Luhan descrie decizia autorităților locale din Baia Mare ca pe una dintre “cele mai grave acțiuni de discriminare și încălcare a drepturilor omului din România ultimilor ani”.

Totodata, europarlamentarul român le scrie oficialilor europeni că “inițiativa de a găsi locuințe pentru romii din Baia Mare era o necesitate dar că autoritățile locale au dat dovadă de neglijență și nepăsare în momentul în care au decis să adăpostească peste 2000 de oameni, printre care și copii, în clădirea combinatului chimic Cuprom – considerat până în 2006 al doilea mare poluator al României”.

În acest sens, Petru Luhan mai spune că “mutarea decisă de autoritățile locale a fost pripită, generată de o promisiune electorală și că acesta s-a făcut în lipsa unor măsurători privind calitatea aerului din combinat”.

Petru Luhan notează în aceeași scrisoare că “la doar câteva zile de la mutarea romilor în clădirea fostului combinat chimic au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri. Chiar și așa, consecințele reale asupra sănătății celor care locuiesc acolo sunt greu de evaluat acum, știut fiind faptul că inhalarea unor substanțe toxice poate provoca afecțiuni chiar și peste câțiva ani”.

Pe de altă parte, europarlamentarul român relatează în scrisoarea adresată celor doi oficiali că “romii din Baia Mare sunt practic sechestrați acolo, întrucât cei care au dorit să părăsească combinatul au fost întâmpinați de forțele de ordine și obligați să rămână “.

În finalul scrisorii Petru Luhan vorbește despre politica aniti-europeană a USL din momentul instalării la guvernare și de metodele prin orice mijloace de a face campanie electorală.

Totodată, europarlamentarul român a invitat-o în România pe Comisarul European pentru Apărarea Drepturilor Omului, Viviane Reding pentru o analiză la fața locului a situației semnalate și pentru o intervenție care să pună capăt acestor grave încălcări ale drepturilor romilor sechestrați în combinat.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*