Medicina Personalizată – Medicina Viitorului

Categorii: Obiective,Parlament European,România mea mult iubita,Sanatate,Societatea civila

Petru Luhan: Medicina Personalizată – cea mai modernă metodă de tratament

 

Săptămâna trecută, a avut loc la Dublin, sub egida Președinției Irlandeze, conferința pe tema “Inovării şi Accesului Pacienţilor la Medicina Personalizată”, încheiată cu un consens general cu privire la nevoia unei schimbări radicale pentru ca sistemul european de sănătate să poată beneficia de avantajele medicinii personalizate.

Prin medicina personalizată, pacienţilor li se poate prescrie cel mai bun medicament în funcţie de configu­raţia lor genetică sau de subcategoria specifică bolii de care suferă. Medicii au astfel posibilitatea de a evita să prescrie medicamente (sau doze) care ar putea produce efecte secundare grave.

Conferința a reunit cercetători, medici, reprezentanţi ai asociaţilor de pacienţi şi reprezentanți ai industriei farmaceutice, în vederea explorării modalităţilor prin care medicina personalizată poate oferi  “tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit.”

Colaborarea pe scară largă este esenţială având în vedere faptul că medicina personalizată depinde de implicarea unui număr fără precedent de părţi interesate. Pentru că presupune analizarea informaţiilor biologice individuale obţinute de la pacienţi cu ajutorul unor tehnici noi, aceasta necesită interacţiunea dintre discipline ca biologia, matematica, statistica, patologia. Medicina personalizată necesită noi instrumente în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicării, noi conexiuni între diagnostic şi tratament, o nouă structură a cercetării, noi metode de abordare de către autorităţile de reglementare şi o nouă relaţie între doctori şi pacienţi.

Medicina personalizată va permite un tratament mai eficient. Oferind pacienților medicamente eficiente la nivel individual, pentru fiecare in parte, erorile pot fi evitate și reacțiile adverse reduse. Progresul va depinde însă de abilitatea medicilor de a se adapta la noile descoperiri precum și de capacitatea industriei farmaceutice de a tine pasul cu necesitatile acestui sector. De asemenea, este nevoie de colaborare și parteneriate între mediul academic şi industrie, precum şi între industria farmaceutică şi de diagnostic. Este important ca guvernele să recunoască raportul calitate-preţ al acestor soluţii inovatoare şi să se asigure că prevederile cadrului de reglementare UE nu descurajează progresul. Este esenţial ca rolul UE în inovaţie să fie amplificat, astfel încât să se asigure pacienţilor europeni un acces mai bun la noile descoperiri științifice“, a declarat europarlamentarul Petru Luhan, prezent la dezbaterile de la Dublin.

Ministrul irlandez al sănătăţii, James Reilly şi-a declarat sprijinul pentru soluţiile inovatoare pe care medicina personalizată le poate oferi în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă sistemele de sănătate, avertizând în acelaşi timp că: „Birocraţia ne face să pierdem foarte mult în domeniul cercetării la nivel european.”

Conferinţa a identificat o serie de schimbări esenţiale necesare în vederea dezvoltării cu succes a medicinii personalizate.

Acestea includ următoarele:

  • Adaptarea industriei farmaceutice la cerințele medicinii personalizate;
  • Sisteme mai flexibile de calculare a preţurilor şi rambursare care să facă atractive noile metode propuse de medicina personalizata;
  • Formarea profesioniştilor din domeniu;
  • Sprijinirea parteneriatelor public-privat care pot promova colaborarea pe scară largă necesară în vederea dezvoltării medicinii personalizate.
  • Legislaţie în domeniul protecţiei datelor care să protejeze intimitatea pacienţilor, oferind în acelaşi timp posibilitatea circulaţiei datelor pe o scară mai largă în domeniul cercetării şi îngrijirii sănătăţii;
  • Noi mecanisme de colaborare în vederea aplicării rezultatelor cercetării în cadrul sistemelor de sănătate;
  • Tehnologii ale informaţiei şi comunicării care pot genera şi analiza în mod eficient datele;
  • Implicarea pacienţilor în calitate de parteneri activi în cadrul sistemelor de sănătate, şi nu de subiecţi pasivi.

Discursul europarlamentarului Petru Luhan s-a axat pe  Educarea şi Instruirea Profesioniştilor în Domeniul Medicinii Personalizate.

Potenţialul geneticii şi genomicii de a oferi noi orizonturi de prevenire, diagnosticare şi tratare a bolilor este imens, dar înainte de realizarea completă a viziunii unei medicini personalizate, studenții la medicină trebuie să beneficieze de bazele educaţionale corecte şi, în acest sens, trebuie reevaluate şcolile medicale. Un număr mare de universităţi oferă deja cursuri în domeniul medicinii moleculare şi în unele dintre universităţi se discută şi despre medicina personalizată. Totuşi, majoritatea şcolilor medicale nu au inclus cursuri de genetică sau genomică în programa lor, lăsând următoarea generaţie nepregătită pentru medicina personalizată. Asociații precum Genetic Nursing Credentialing Commission şi International Society of Nurses in Genetics  oferă programe de certificare ce permit asistentelor să se specializeze în genetică. Conceptele oferite de aceste organizaţii vor trebui considerate ca puncte de iniţiere pentru viitoarea reformă în educaţia medicală. In acest sens, este de datoria Comisiei Europene să pună la dispoziția statelor membre fondurile necesare pentru organizarea de platforme de promovare a exemplelor de bună practică în acest domeniu.“, a precizat europarlamentarul Petru Luhan, în intervenția sa de la Dublin.

La nivel european, Petru Luhan este foarte implicat în problematica medicinii personalizate, urmând să lanseze anul acesta o declarație scrisă.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*