Petru Luhan – contraatac puternic la populiștii britanici

Categorii: Diverse

Petru Luhan: Să nu îi mai lăsăm să lovească în România! Cetățenii români nu sunt materialul de campanie electorală al britanicilor și nici bătaia lor de joc!

Petru Luhan apara imigrantii romani din Marea Britanie

 Marea Britanie a adoptat în ultima perioadă o poziție foarte dură la adresa imigranților. Fie că este vorba despre secretarul de stat pentru Comunități şi Administrația Locala, Eric Pickles, despre ministrul britanic al Descentralizării şi Politicii de Planificare, Nick Boles, despre unul dintre liderii opoziției britanice, Nigel Farange, sau chiar despre premierul britanic, David Cameroon, discursul lor public este comun şi se concentrează pe o retorică dură la adresa imigranților români şi bulgari. Conform ultimelor date oficiale ale Oficiului National de Statistică al Marii Britanii, aproximativ 94.000 de români şi 47.000 de bulgari locuiesc legal pe teritoriul acestei țări.

Din păcate răspunsul Guvernului sau al diplomației românești la această lovitură de imagine deosebit de gravă a fost aproape inexistent, singurii care au luat cu adevărat atitudine fiind câteva cotidiene importante din România.

În schimb Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei ne ia apărarea, considerând inacceptabilă atitudinea Guvernului britanic de stigmatizare a imigranţilor români şi bulgari, avertizând că Londra alimentează stereotipurile şi ostilitatea faţă de străini.

O replică puternică la adresa politicienilor britanici a venit şi din cadrul Parlamentul European unde europarlamentarul român Petru Luhan a criticat dur atacurile xenofobe şi a cerut ca Parlamentul European să ia atitudine față de problema imigranților români şi bulgari: “Doresc să îmi exprim dezacordul total față de populismele ieftine prin care unele partide din Marea Britanie urmăresc să câștige capital politic adoptând un discurs public bazat pe denigrarea imigranților. Într-o perioadă caracterizată de serioase probleme demografice și competitivitate economică scăzută pe plan extern, unii politicieni ar face bine să își concentreze eforturile pentru redresarea economiilor naționale şi nu pentru promovarea scandalurilor cu tentă rasială şi naționalistă.”

Populația britanică este influențată într-o mare măsură de declarațiile politicienilor la adresa românilor, schimbându-şi foarte mult comportamentul față de români. S-a ajuns chiar la redactarea unei petiții care îi cere prim-ministrului britanic David Cameron să blocheze accesul imigranților români şi bulgari în Anglia. Conform presei britanice aceasta este semnată, zilnic, de aproximativ 5.000 de persoane şi până în prezent a reușit să strângă peste 100.000 de semnături.

Ca şi efecte ale atitudinii politicienilor britanici, pe lângă faptul că este afectată imaginea României, se induce în gândirea cetățenilor britanici o percepție lipsită de orice justificare, fapt relatat şi de un raport recent realizat la solicitarea Ministerului de Externe al Marii Britanii, ce contrazice temerile ridicate de politicieni.

“Pe lângă ultimul raport, contestat de unii politicieni, doresc să le recomand acestora câteva studii empirice elaborate de distinși cercetători și profesori în economie din Marea Britanie, precum Dustmann, Frattini, Preston și alții, care arată clar că imigranții nu afectează în mod negativ piața muncii, au o contribuție importantă la PIB-ul statelor gazdă și cel mai important, acești imigranți din Europa de Est au o rată a șomajului mai mică decât cea a localnicilor, ceea ce denotă faptul că aceștia au imigrat numai pentru a munci și nu pentru a beneficia de ajutoarele sociale, așa cum este sugerat in unele discursuri politice” a subliniat Petru Luhan în discursul său din plenul Parlamentului European. 

 

Discursul lui Petru Luhan din plenul Parlamentului European:

 

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*