Dacă Guvernul ar vrea, România ar putea avea spitale moderne finanțate din bani europeni

Categorii: Diverse

Europarlamentarul anului 2013 în domeniul sănătății solicită Guvernului alocarea de fonduri europene pentru reabilitarea și dotarea tuturor spitalelor din România

Spitalele insalubre cu tencuieli scorojite și dotări medicale învechite ar putea deveni amintire dacă Guvernul Ponta ar trata domeniul medical ca pe o prioritate de finanțare din fonduri europene în perioada 2014-2020.

Guvernul nu mai poate întoarce spatele bolnavilor din România. Uniunea Europeană ne dă bani pentru modernizarea și dotarea spitalelor. În loc să ne plângem că nu există resurse la buget, Guvernul ar trebui să elaboreze un plan concret de accesare a fondurilor europene, care ar putea îmbunătăți substanțial nivelul serviciilor de sănătate din România“, a declarat Luhan.

Europarlamentarul consideră insuficiente fondurile alocate pentru infrastructura de sănătate în cadrul documentului consultativ al Programului Operațional Regional 2014-2020. “Cele 400 de milioane de EUR bugetate pentru infrastructura de sănătate și socială sunt insuficiente pentru nevoile actuale ale celor peste 400 de spitale din România. Adică, mai puțin de 1 milion de EUR pentru fiecare spital, bani care nu pot acoperi nici măcar lucrările de reabilitare, darămite dotarea cu echipamente medicale moderne“, a declarat Luhan.

Eurodeputatul este de părere că subiectul infrastructurii medicale este tratat superficial în Acordul de Parteneriat și în documentul consultativ al Programului Operațional Regional. “Lipsesc cifre concrete despre numărul de spitale ce se doresc a fi reabilitate și dotate cu aparatură modernă. Dacă Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene nu acționează rapid în acest sens, infrastructura medicală va fi din nou ignorată, iar bolnavii care nu își permit servicii medicale private vor fi în continuare tratați în condiții mizere“, a mai declarat Luhan.

Acesta consideră că Guvernul Ponta trebuie să vină rapid cu un plan concret de accesare a fondurilor europene pentru sectorul medical, să încurajeze și să îndrume autoritățile locale să aplice pentru finanțare.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*