Diaspora românească din Marea Britanie – Petru Luhan: Nu votați extremisți!

Etichete:, ,

Categorii: Diverse

Europarlamentarul democrat-liberal Petru Luhan, care a lansat la finele anului trecut petitia „Stop discriminarii romanilor din Marea Britanie” semnata de 4.000 de persoane si a scris de Valentine’s o scrisoare deschisa, sub forma unei declaratii de dragoste cu tenta ironica, din partea Romaniei catre Marea Britanie, s-a aflat la Londra in 19 februarie. L-am intalnit in cel mai important centru feroviar londonez King’s Cross St Pancrass si l-am intrebat de ce se implica in problemele romanilor din Regatul Unit.

Drepturile romanilor din Marea Britanie, mai importante decat voturile…
Diaspora Romaneasca: Ati intrat in atentia comunitatii romanesti din Marea Britanie dupa o disputa cu tabloidul Daily Express, la finele anului trecut, impotriva articolelor defaimatoare publicate in paginile sale; si, mai recent, prin sustinerea studentilor romani din aceasta tara. De ce faceti toate acestea?

Petru Luhan: In primul rand, pentru ca avem de-a face cu un fenomen de incalcare a drepturilor fundamentale in Uniunea Europeana si eu, in calitatea mea de europarlamentar, am datoria sa lupt pentru a evita acest fenomen, mai ales ca victime ale acestuia pot deveni chiar romanii. In al doilea rand, pentru ca am fost si eu imigrant in alte state europene si non-europene si cunosc fenomenul. Am trait in Germania, Australia si America nu mai putin de 11 ani, m-am confruntat cu situatii asemanatoare si am aflat ca nu este placut. Si nu in ultimul rand, pentru ca eu consider si cred cu tot dinadinsul ca exista o cale de a evita acest fenomen de ura si xenofobie prin abordari comune, abordari de forta impotriva celor care folosesc pe nedrept romanii ca subiect electoral, in loc sa se concentreze pe rezolvarea problemelor economice cu care se confrunta inclusiv Marea Britanie. De aceea ma aflu din nou in Regatul Unit, pentru a treia oara in mai putin de o luna jumatate, pentru a discuta cu romanii de aici, oameni care muncesc sau studiaza si care isi duc viata aici de mai multi ani, majoritatea dintre ei respectand regulile locale, supunandu-se legilor si, totusi, fiind tratati ca cetateni de mana a doua, fapt inacceptabil din punct de vedere al valorilor europene…

D.R.: Totusi, romanii din Regatul Unit nu va vor putea oferi in schimb niciun vot cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai. Ei vor putea alege exclusiv europarlamentari britanici…

P.L.: Nu o fac pentru voturi. Cine gandeste ca eu am venit sa imi fac campanie electorala in Marea Britanie greseste mult. Eu am ca obiectiv de a ajuta cei 300.000 de romani care traiesc in Marea Britanie si sunt supusi unui comportament neplacut, chiar xenofob. Mai reprezint, de asemenea, sutele de mii de cetateni ai Romaniei, daca nu chiar milioane care sunt in legatura cu romanii de aici si sufera alaturi de ei pentru modul in care sunt tratati. Ca sa nu mai spun ca acest gen de comportament fata de romani se intalneste partial si in Franta, Olanda sau alte tari ale Uniunii Europene. Deci, nu am venit sa imi fac campanie electorala in Regatul Unit.

Interviul integral poate fi citit la următorul link: http://www.diasporaro.com/petru-luhan-nu-votati-extremisti/

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*