Publicația Noi în Spania: Petru Luhan – Susțin egalitatea în drepturi a românilor din toate statele UE!

Etichete:

Categorii: Diverse

Despre accesarea fondurilor europene, respectarea drepturilor românilor din diaspora, dar și cu privire la lupta împotriva cancerului, sclerozei multiple și promovarea medicinii personalizate am discutat cu europarlamentarul Petru Luhan, care în 2013 a fost desemnat „Europarlamentarul Anului în domeniul sănătății”.

Stimate Domnule Europarlamentar Petru Luhan, ne bucurăm că ne acordați nouă, românilor din Spania, acest interviu, acum în preajma alegerilor europarlamentare, deoarece avem nevoie să știm cum funcționează această mare casă a tuturor, Europa, din care facem parte de la 1 ianuarie 2007. Am dori să începem cu un bilanț al celor 7 ani europeni, în care România e reprezentată în Parlament: care au fost realizările pe care le-am obținut în Europa, în același timp, ce nu a putut înfăptui și rămâne o tema pentru următorii ani.

Printre cele mai mari realizări ale României în Uniunea Europeană sunt obținerea fondurilor europene pentru dezvoltarea României, dar și dreptul românilor de a munci fără restricții în orice țară din UE.

După cum bine știți, Spania a eliminat permisele de muncă pentru români, însă le-a reintrodus ulterior din motive electorale. Este o mare realizare faptul că, în sfârșit, românii au dreptul să muncească oriunde în Uniunea Europeană. Sigur, încă ne luptam cu discriminarea venită din partea presei și a politicienilor străini, dar și cu prejudecăți injuste.

Vă asigur de sprijinul meu nemijlocit în ceea ce privește apărarea drepturilor românilor din diaspora. Românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline și trebuie tratați ca atare! În repetate rânduri am ridicat acest subiect în Parlamentul European și am atras atenția Comisiei Europene.

O altă realizare de importanță majoră pentru România este obținerea fondurilor europene, care, din punctul meu de vedere, reprezintă singura șansă de dezvoltare a României. Din păcate, lipsa capacităților administrative și slaba capacitate de co-finanțare au avut un impact negativ asupra gradului de absorbție a fondurilor europene.

Ca membru în Comisia de dezvoltare regională din Parlamentul European, m-am implicat activ în domeniul fondurilor structurale pentru România. Una din principalele mele realizări a venit după ce am reușit să-mi conving colegii din alte state ca România merită să primească timp suplimentar pentru cheltuirea banilor europeni. De asemenea, m-am implicat activ în dosarul privind viitoarea politica de coeziune, practic, fondurile europene pe care România le va primi în perioada 2014-2020.

Nu în ultimul rând, consider o realizare faptul că România are capacitatea de a influența elaborarea legislației europene, care este în totalitate transpusa la nivel național. Sigur, aici avem încă de lucru;
avem nevoie de mai multe voci românești active în Parlamentul European și de o implicare mai puternică a lobby-ului românesc. Însă, așa cum am dovedit-o prin acțiunile pe care le-am
demarat, România poate avea un cuvânt de spus în Uniunea Europeană.

Interviul integral a apărut în ediția tipărită a ziarului Noi în Spania și poate fi citit în documentul atașat. Noiin09 Petru Luhan<

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*