Cer Comisiei Europene să creeze programe pentru împăduriri

Categorii: Parlament European

Europarlamentarul român Petru Luhan a cerut în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, crearea de programe speciale destinate împăduririlor. Solicitarea se bazează pe faptul că în ultima vreme au fost distruse în masă păduri prin incendii, tăieri necontrolate, exploatare neadecvată sau prin procesul crescând de urbanizare. Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie cu privire la incendiile forestiere din aceasta vară, cerând Consiliului revizuirea regulamentului Fondului de Solidaritate în vederea unei mobilizări mai rapide şi mai flexibile a acestui fond.

În intervenţia sa, Petru Luhan a menţionat că: ”Fondul de solidaritate al UE poate veni în ajutor în astfel de situaţii, suportând o parte din costurile măsurilor de urgenţă, precum refacerea infrastructurii, furnizarea de adăposturi temporare şi protejarea patrimoniului natural. Consider însă că pe viitor este nevoie de o politică forestieră durabilă, de o strategie de prevenţie a unor astfel de dezastre naturale, dar şi crearea de programe speciale pentru împăduriri in contextul dezvoltării regionale”.

In cadrul aceleiaşi intervenţii, Petru Luhan a atras atenţia că este nevoie de o reducere a birocraţiei pentru accesarea acestui fond, dând exemplul României care a fost afectată de inundaţiile din iulie 2008. În termen de 10 săptămâni de la inundaţii, autorităţile române au solicitat asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate al UE, dar nici pana la începutul lunii septembrie 2009 banii nu fuseseră încă trimişi către România.

”Consider că procesul de alocare a fondurilor este prea lent în cazul unor astfel de catastrofe sau situaţii de urgenţă, când este nevoie de o reabilitare imediată.” a concluzionat europarlamentarul Petru Luhan în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Rezoluţia adoptata astăzi de Parlamentul European  privind  incendiile forestiere din vara 2009:

http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=MOTION&term=7&author=96823&language=EN&startValue=0

Be Sociable, Share!

Un răspuns la "Cer Comisiei Europene să creeze programe pentru împăduriri"

  1. silviu
    silviu Postat la Septembrie 17, 2009 at 3:11 pm

    initiativa este bine venita, sper sa se faca mai multe la nivel european pentru a lupta impotriva incendiilor si a reimpaduri suprafetele distruse.

    dle Luhan, bine ar fi sa lansati o initiativa si in judetul Suceava si de ce nu in toate judetele din moldova, pentru a da exemplul ca se poate. Apoi, poate ar trebui sa aveti o discutie si cu Dl Flutur, care stie multe despre padurile din Romania si, din pacate, nu a luat mereu decizii pentru a le proteja, cand era ministru…

    succes cu rezolutia,

    Silviu

Lasă un răspuns

*