Concentrarea urmăririlor penale într-un singur stat membru

Categorii: Diverse

Strasbourg, 20 octombrie 2009

Petru Luhan susţine: “Un cetăţean nu trebuie să fie judecat pentru o singură faptă în două ţări”

Plenul Parlamentului European a adoptat un raport care reglementează transferul de proceduri în materie penală. Europarlamentarii au amendat astfel o propunere a Consiliului care viza evitarea situaţiilor ca persoanele inculpate să fie judecate de două ori pentru aceeaşi faptă în două state membre diferite.
Propunerea Consiliului urmăreşte să se asigure că o persoană nu poate fi supusă procedurilor judiciare în paralel în state membre diferite pentru aceeaşi faptă, stabilind consultări directe.

“Trebuie să acordăm o atenţie deosebită posibilităţilor de a concentra urmăririle penale într-un singur stat membru deoarece avem responsabilitatea de a le asigura cetăţenilor noştri drepturile fundamentale chiar şi în situaţia în care sunt implicaţi într-o anchetă penală. Amendamentele aduse de Parlament vizează consolidarea drepturilor procedurale: persoana acuzată trebuie să aibă dreptul de a face apel, de a fi reprezentată şi de a beneficia de traducere, interpret şi asistenţă juridică” a menţionat europarlamentarul PD-L Petru Luhan.

Pe lângă simplificarea procedurilor, Petru Luhan a cerut şi îmbunătăţirea colaborării dintre autorităţile juridice naţionale. “Consider că intervenţia agenţiei europene Eurojust ar trebui să fie limitată la cazurile în care statele membre nu reuşesc să ajungă la o înţelegere. În schimb, pentru a compensa intervenţia europeană, ar trebui să se facă mai multe eforturi pentru instituirea unei metode de comunicare directă între autorităţile competente din statele membre”, a concluzionat europarlamentarul PD-L în cadrul intervenţiei sale din plenul Parlamentului European.

De amintit că peste 3 milioane de români lucrează în străinătate iar unii dintre ei s-au aflat în situaţia de a fi judecaţi pentru o faptă penală.

Raportul adoptat de plenul Parlamentului European privind Procedurile penale transfrontaliere va consolida pe viitor drepturile persoanelor inculpate. Mai mult decât atât, dacă Tratatul de la Lisabona va fi ratificat, Parlamentul va decide asupra acestei noi legislaţii în cadrul procedurii de co-decizie, alături de Consiliu.

Petru Luhan (PD-L) este membru în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*