Extinderea spaţiului Schengen

Categorii: Parlament European

Extinderea spaţiului Schengen la toate ţările membre ale UE devine o prioritate la solicitarea unui europarlamentar român

Parlamentul European a votat astăzi raportul privind aşa numitul “Program de la Stockholm” – documentul care defineşte noul cadru legislativ pentru domeniul libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne în următorii cinci ani (2010 – 2014). Eurodeputatul democrat-liberal Petru Luhan a reuşit să includă, în versiunea finală a documentului, un amendament care cere extinderea spaţiului Schengen la toate ţările membre ale Uniunii Europene.

„În documentul iniţial nu era nicio menţiune privind o eventuală extindere a spaţiului Schengen. A fost nevoie de mult lobby în cadrul grupului politic PPE şi în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile din care fac parte pentru a accepta acest amendament. Intrarea în spaţiul Schengen este o prioritate naţională şi sunt foarte mulţumit că am reuşit să impun acest obiectiv pe agenda Uniunii Europene.” a declarat Petru Luhan la finele votului de azi.

Programul de la Stockholm va reglementa, începând de anul viitor, toate chestiunile legate de frontierele Uniunii Europene, vize, migraţie, azil, protecţia datelor cu caracter personal, justiţie civilă, comercială şi penală. Documentul a fost elaborat în ultimele luni de către Preşedinţia suedeză a Consiliului şi urmează să fie aprobat şi de către toţi şefii de stat şi de guvern europeni reuniţi la Consiliul European din luna decembrie. Programul va intra în vigoare începând cu 2010.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*