Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Bruxelles, 28 octombrie 2009
In cadrul unei delegaţii a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European la Washington, europarlamentarul Petru Luhan (PPE,PD-L) primeşte promisiuni de la oficialii americani că tema vizelor pentru românii care doresc să călătorească în SUA va fi readusă pe agenda de discuţii a administraţiei Obama.
In perioada 25 – 28 octombrie a.c., europarlamentarul Petru Luhan se află într-o vizită în SUA, în cadrul unei delegaţii a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European. Delegaţia este însoţită de Jaques Barrot, vicepreşedintele Comisiei Europene, însărcinat cu problemele de justiţie, libertate şi securitate. In program sunt incluse întrevederi cu administraţia americană – Departamentul de Justiţie al SUA, Departamentul pentru Securitate Internă, întrevederi bilaterale cu mai mulţi congresmani americani. Vizita se va încheia cu participarea la ceremonia de semnare a acordurilor între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind extrădarea şi asistenţa judiciară în materie penală.
“După intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona, UE va funcţiona asemănător modelului federal al SUA. Este discriminatoriu pentru cetăţenii unor state UE să fie trataţi altfel decât ceilalţi colegi de comunitate. Este ca şi cum UE ar impune Statului american California vize pentru a intra pe teritoriul acesteia”, a declarat europarlamentarul PD-L Petru Luhan.
De amintit că în momentul de faţă Romania nu face parte din Visa Waiver Program. La 17 octombrie 2008 preşedintele SUA, George W. Bush, a anunţat, oficial, ridicarea regimului de vize pentru Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria şi Coreea de Sud. În discursul său, preşedintele american a arătat atunci că această decizie reprezintă doar începutul procesului de extindere a Visa Waiver Programme, menţionând existenţa „unui număr de alţi prieteni apropiaţi ai SUA”– Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia şi România, care speră că se vor alătura acestui program.
In cadrul discuţiilor cu oficialii americani europarlamentarul PD-L şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în ceea ce priveşte nivelul ratei de refuz al vizelor pentru cetăţenii români, principalul obstacol în calea includerii ţării noastre în programul Visa Waiver. ”Acesta este un subiect delicat, aflat în prim-planul atenţiei mass-media şi opiniei publice româneşti, care aşteaptă o decizie pozitivă, cât mai curând posibil, din partea Washingtonului. Din păcate, progresele semnificative înregistrate de România în îndeplinirea celorlalte criterii de acces în program sunt blocate de rata de refuz a vizelor, un factor aflat dincolo de capacitatea noastră de influenţare şi control. Este necesară o mai bună coordonare şi colaborare cu autorităţile americane competente, pentru informarea şi educarea corespunzătoare a publicului românesc cu privire la exigenţele procesului consular de analizare a cererilor de viză”, a precizat europarlamentarul PD-L.
Petru Luhan: “Am primit promisiuni concrete de la partenerii noştri de discuţii că vor readuce tema vizelor pentru România pe agenda Comisiei pentru Justiţie a Senatului American, precum şi pe agenda Ministerului de Justiţie. Unii dintre ei au spus că ţara noastră are şanse mari să fie evaluată mult mai pozitiv decât ultima dată şi că Administraţia Obama nu ar trebui să aibă motive să nu accepte accederea României în Programul Visa Waiver (VWP). Oficialii americani au concluzionat prin a preciza că alegerile legislative de anul viitor ar putea fi în favoarea românilor”.
Alte teme aduse în discuţie de delegaţia Parlamentului European au fost: codul SWIFT, protecţia datelor, combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului.
La finalul discuţiilor Petru Luhan a adresat invitaţii membrilor Congresului American pentru vizite în România.
e bine ca a fost si Romania reprezentata (stiu ca oficial ati reprezentat acolo cetatenii europeni, dar sunt sigur ca i-ati reprezentat, mai ales, pe romani)