“Pasi concreti pe drumul aderarii Islandei la UE” – primul Comitet Parlamentar Mixt Islanda – UE

Categorii: Diverse

In perioada 4-5 octombrie s-a desfasurat, la Reykjavick, primul Comitet Parlamentar Mixt Islanda – UE. Acest comitet se va intruni de doua ori pe an, alternativ la Bruxelles si la Reyjkavik, reunind reprezentanti ai Parlamentului European si ai Parlamentului Islandez. Delegatia Parlamentului european este alcatuita dintr-un numar egal (noua) de eurodeputati, respectiv de membri ai Althingi. Acest comitet a fost alcatuit ca urmare a cererii de aderare a Islandei la Uniunea Europeana si a avizului pozitiv privind inceperea negocierilor din partea Consiliului European din iulie.

Din partea Partidului Popular European, au participat la dezbateri Cristian Preda, raportor permanent al Parlamentului European pentru aderarea Islandei la UE si Petru Luhan, membru titular in cadrul delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Islanda.

Cristian Preda a subliniat faptul ca relatiile intre Parlamentul islandez, Althingi, si Parlamentul European s-au dovedit excelente si ca lansarea Comisiei Parlamentare Comune este ocazia pentru a marca o apropiere importanta intre Islanda si Uniunea Europeana si un prim pas in procesul de integrare europeana. Preda a aratat de asemenea faptul ca, daca va adera la UE, Islanda va deveni singurul stat membru situat exclusiv in zona arctica, zona care starneste din ce in ce mai mult atentia pe plan international datorita schimbarilor climatice, cererii de resurse naturale si posibilitatii deschiderii de noi rute maritime.

Petru Luhan a declarat: “Referitor la negocierile privind capitolul energie, am subliniat ca UE are de invatat de la Islanda in ceea ce priveste folosirea energiilor regenerabile. In prezent, 80% din consumul de energie al acestei tari provine din resurse hidroelectrice si geotermale, cel mai bun procentaj din lume la consumul de energie regenerabila. Modelul islandez poate fi imprumutat si de alte tari europene a caror dependenta de petrol este, din pacate, intr-o continua crestere”.

Delegatia a avut intrevederi cu presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, ministrul de finante, ministrul pentru pescuit si agricultura, ministrul pentru industrie, energie si turism, membri ai Parlamentului Islandez, precum si reprezentanti ai miscarilor pro si contra aderarii la Uniunea Europeana.

“Am apreciat modul in care islandezii isi negociaza conditiile de aderare, mai ales in ceea ce priveste capitolele sensibile – agricultura si pescuitul” a concluzionat Petru Luhan.

Romania este singura tara care are doi europarlamentari in delegatia care va negocia aderarea Islandei la UE. Petru Luhan este membru in delegatia pentru relatiile cu Islanda iar Cristian Preda este raportor al Parlamentului European pe acest subiect.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*