Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Aderarea țării noastre este condiționată de raportul final privind stadiul de pregătire a României pentru îndeplinirea condiţionalităţilor Schengen, întocmit de către Grupul de Lucru Evaluare Schengen din cadrul Consiliului. În baza acestui raport şi după consultarea Parlamentului European, Consiliul UE votează decizia cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.
“In calitate de membru al comisiei competente pe această problematică din cadrul Parlamentului European – Libertăți civile, Justiție si Afaceri Interne – vă asigur că nu vom întâmpina probleme în cadrul instituției din care fac parte pentru obţinerea unui vot favorabil. Parlamentul European a adoptat deja cu o largă majoritate în data de 17 iunie un raport pe marginea proiectului de Decizie a Consiliului privind aplicarea de către România şi Bulgaria a prevederilor acquis-ului Schengen referitor la protecția datelor” a declarat Petru Luhan.
Europarlamentarul român sprijină punctul de vedere exprimat în această săptămână de către președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso care a declarat că Bruxelles-ul susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen, acesta reprezentând unul dintre principalele obiective ale țării noastre şi având ca termen stabilit la nivel intern data de 27 martie 2011.
“Principala concluzie a celor șase rapoarte de evaluare Schengen adoptate până în prezent este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce privește implementarea acquis-ului Schengen şi este pregătită să adere la spațiul Schengen”, a continuat Petru Luhan.
Reamintim faptul că pe parcursul anului 2009 şi 2010 au fost organizate vizite de evaluare ale grupului de experţi europeni in următoarele domenii: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.
“De asemenea trebuie menționat faptul că aderarea țării noastre nu are nici o legătură cu dezbaterile iscate în ultima perioadă pe problematica etnicilor rromi din anumite state membre sau cu alte abordări politicianiste în ceea ce privește evaluarea țării noastre”.
Europarlamentarul a concluzionat apreciind demersurile de până acum ale Guvernului român: “Vreau să îi felicit pe cei din Ministerul Administrației şi Internelor pentru profesionalismul de care au dat dovada şi pentru faptul că au reușit să atragă toate fondurile puse la dispoziție prin instrumentul financiar “Facilitatea Schengen” înlesnind astfel îndeplinirea condițiilor necesare de aderare”
Lasă un răspuns