Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
România şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând eliminarea controalelor la frontiera cu celelalte state membre ale Spaţiului Schengen, după ce Parlamentul European a votat miercuri o decizie a Consiliului care precizează că cele două state asigură un nivel suficient de protecţie a datelor pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul Informatic Schengen).
“Adoptarea acestei decizii reprezintă o primă etapă pentru integrarea României în Spaţiul Schengen, a declarat europarlamentarul Petru Luhan (PPE, PDL). Evaluările experţilor europeni au arătat progresele importante făcute de ţara noastră şi sunt convins că vom îndeplini la timp toate condiţiile necesare aderării la Spaţiul Schengen. Românii merită să se bucure pe deplin de drepturile de liberă circulaţie în Europa Unită şi de celelalte beneficii aduse de această integrare. Alături de majoritatea colegilor europarlamentari am votat o decizie a Consiliului, care precizează că cele două State Membre îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care permite schimbul de informaţii privind lupta împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale”.
Grupul de lucru pentru evaluarea Schengen din cadrul Consiliului a verificat dacă Bulgaria şi România garantează niveluri satisfăcătoare de protecţie a datelor şi a ajuns la o concluzie globală pozitivă. Prin urmare se va stabili o dată de la care se vor aplica dispoziţiile referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen. Ulterior, vor fi transferate în Bulgaria şi România date SIS reale, iar cele două state vor fi în măsură să introducă şi să utilizeze date SIS.
“Zona Schengen este o realizare a Uniunii Europene, putem fi extrem de mândri de asta. Ea reprezintă libera circulaţie a persoanelor într-o Europă fără graniţe şi sper că Spaţiul Schengen va cuprinde în curând doi noi membri. În acelaşi timp, accesul la Sistemul de Informaţii Schengen este un pas foarte important în această direcţie”, a declarat Cecilia Malmström, Comisarul european pentru afaceri interne.
Informaţii de background
Sistemul de Informaţii Schengen este o bază de date complexă utilizată de agenţii de control de la frontieră pentru a schimba informaţii cu privire la persoane şi care are ca obiectiv menţinerea ordinii şi securităţii publice, inclusiv a securităţii statului. Statele participante introduc date, numite „alerte”, referitoare la persoanele căutate sau dispărute, la bunurile pierdute sau furate, precum şi la interdicţiile de intrare. Aceasta este imediat şi direct accesibilă tuturor autorităţilor publice care au nevoie de informaţiile respective. Baza de date acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda şi Elveţia.
Lasă un răspuns