Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Petru Luhan: România trebuie să se implice deja în programarea fondurilor UE pentru perioada 2014 – 2020
Categorii: Diverse
Alocarea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este vitală în ceea ce priveşte implementarea proiectelor începute în perioada curentă. Strategia UE 2020 şi obiectivele stabilite implică elaborarea de noi metodologii la nivel european. De mare interes este stabilirea unui indicator menit să reflecte intensitatea cercetarii, dezvoltarii şi inovării, mai ales pentru statele în care aceste activităţi, la nivel regional, nu sunt atât de bine dezvoltate. Preşedintele Barroso a răspuns întrebării adresate de europarlamentarul Petru Luhan, în cadrul sesiunii plenare din septembrie, şi a arătat că au fost deja discuţii cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, pentru crearea unui astfel de indicator.
„Este absolut necesar ca fiecare stat să îşi spună punctul de vedere, pentru ca indicatorul să fie relevant, mai ales ţinând cont de faptul că nu toate statele UE sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Tocmai de aceea am adresat şi o intrebare scrisă Comisiei Europene, pe această temă. Necesităţile României trebuie să se reflecte în priorităţile UE în ceea ce priveşte deciziile de susţinere financiară în următoarea perioadă de programare 2014-2020” – a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
În răspunsul său, Comisia Europeană a arătat că “întrucât această chestiune prezintă o importanță deosebită pentru toate statele membre, Comisia solicită sugestii concrete. În acest scop, a fost desemnat un comitet la nivel înalt format din economiști și reprezentanți ai mediului de afaceri orientați către inovație, figuri de primă mărime, care să ofere Comisiei consultanță în această privință. De asemenea, a fost consultată și Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a publicat recent un raport cu privire la măsurarea inovației. Au fost consultate toate statele membre prin intermediul comitetelor care se ocupă de acest domeniu, și anume Comitetul pentru Spaţiul european de cercetare și Grupul pentru politica privind întreprinderile. Consultarea s-a desfășurat atât în scris, cât și printr-o reuniune comună a celor două organisme, iar recomandările acestora au fost transmise comitetului la nivel înalt”.
În mod firesc, în fiecare stat există dezbateri şi grupuri de lucru care pot contribui la astfel de demersuri. “Este important ca şi regiunile să fie implicate în dezbateri. Trebuie să ne obişnuim să ne implicăm în perioada de programare nu numai la nivel instituţional. Punctele de vedere ale asociaţiilor de la nivel local şi regional, ale asociaţiilor profesionale, ale companiilor private sunt extrem de importante, astfel încât să avem la nivel general o contribuţie relevantă pentru obiectivele noastre ca stat membru, în următoarea perioadă de programare. Acum se stabilesc detaliile şi criteriile alocărilor fondurilor europene, iar pentru România aceste fonduri sunt vitale”, a concluzionat europarlamentarul Petru Luhan.
Lasă un răspuns