Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
La invitatia europarlamentarului Petru Luhan, inventatoarea Raluca-Ioana Van Staden a prezentat senzorul de depistare a cancerului, in Parlamentul European
Europarlamentarul roman PPE-PDL a organizat miercuri seara, in cadrul Parlamentului European conferinţa cu tema “Combaterea cancerului – o prioritate a UE”. Invitatul special a fost inventatoarea Raluca Iona Van Staden, care a avut ocazia sa prezinte in Parlamentul European senzorul care determina existenta cancerului uman in mai puţin de 6 minute, premiat anul acesta la Geneva.
“Este esenţial sa ne mişcam repede, mai repede decât o face cancerul, a declarat europarlamentarul Peteu Luhan. In prezent, cu peste 3 milioane de noi cazuri si 1,7 milioane de decese pe an, cancerul constituie a doua cauza, cea mai frecventa de deces in Europa. Din nefericire, statisticile arata ca numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer se va dubla in următorii 20 ani. Aproape 40% dintre bolnavi au insa mari şanse de supravieţuire daca boala este detectata din timp. Invenţia doamnei Van Staden reuşeşte sa detecteze in doar 6 minute daca pacientul va fi afectat sau nu de cancer, înainte chiar de instalarea in organism. Speram ca senzorul sa intre cat mai curând in dotarea spitalelor romaneşti, imediat după testele clinice din ceasta toamna. O asigur pe doamna Van Staden de întreg sprijinul meu pentru ca invenţia sa ajungă rapid in folosul celor suferinzi. Pe de alta parte, Comisia Europeana trebuie sa facă mai mult pentru a elimina diferenţele mari legate de accesul la tratamentele de care beneficiază bolnavii de cancer din statele membre. Egalitatea înseamnă, la nivelul cetăţenilor europeni si şanse egale de supravieţuire in fata unei astfel de boli”.
In intervenţia sa din cadrul conferinţei, Andreea Marin Bănica a accentuat importanta sprijinului – nu numai psihologic – acordat atât bolnavului de cancer cat si familiei acestuia in condiţiile impactului acestei boli nu se opreşte doar la nivelul persoanei respective: “este foarte dificil sa comunici bolnavului, familiei, celor dragi, diagnosticul, mai ales când este vorba de copii si mai ales daca au o vârsta scăzuta. Cred ca este obligatoriu ca diagnosticul sa fie făcut cunoscut si explicat copiilor in funcţie de puterea lor de înţelegere, in necunoştinţa de cauza ei nu vor înţelege ce se întâmpla, de ce mama sau tata nu mai au par in cap, de ce sunt obosiţi, de ce nu se pot duce întotdeauna la serviciu sau de ce se duc atât de des la spital. Indiferent cat de grav este pronosticul acesta trebuie cunoscut”.
Nick Fahy, director in cadrul Comisiei Europene, responsabil pentru Parteneriatul European pentru Cancer a felicitat-o pe inventatoarea românca pentru invenţia acesteia, arătând pe de alta parte ca statele membre ale UE au nevoie de modificarea procedurilor si protocoalelor de tratamente. Specialiştii romani prezenţi la dezbatere au ridicat problema dotării precare a spitalelor care au nevoie ca si segmentul de cercetare de o mai buna finanţate. Folosirea fondurilor structurale europene a fost una dintre soluţiile propuse in acest sens.
La reuniune au mai participat prof. Dr. Mircea Cinteza, membru al Comisiei pentru Sănătate Publica din Senatul roman, Calin Potor, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, eurodeputata Ria Oomen-Ruijtem, membra a intergrupului “Europarlamentarii ce lupta contra cancerului” si alti eurodeputati. Prezenţi in cadrul dezbaterilor au fost mai mulţi medici si specialişti din România, Belgia, Franţa, Anglia si Irlanda, precum si reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.
Lasă un răspuns