Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Dezbaterile privind situaţia comunităţilor Roma continuă la nivel european, având în vedere complexitatea problematicii ce implică o serie de analize şi contribuţii din partea statelor membre.
In acest context, Petru Luhan, europarlamentar PPE/PDL, a adresat Comisei Europene o serie de interpelări pentru a afla care sunt măsurile pe care Comisia le va propune statelor membre în perioada următoare, astfel încât utilizarea fondurilor structurale să contribuie la soluţionarea problemei minorităţii romilor?
Răspunsul Comisiei Europene oferă detalii despre modificările pe care le-au suportat în ultima perioadă regulamentele europene în baza cărora funcţionează fondurile structurale, astfel încât utilizarea acestora de către comunităţile de romi să fie cât mai accesibilă. Este vorba despre reducerea sarcinilor administrative ale ONG-urilor, aspect important dacă avem în vedere că pentru comunităţile de romi acestea sunt cele mai importante structuri. O altă modificare importantă permite accesul la finanţare a proiectelor în domeniul locuinţelor pentru comunităţile dezavantajate. Desigur că punerea în practică depinde de rolul şi atribuţiile pe care Comisia Europeană şi statele membre le împart, acţiunea directă fiind realizată la nivel naţional.
In ceea ce priveşte pregătirile pentru viitor, Comisia a anunţat că la data de 7 septembrie 2010, a decis înființarea, în cadrul instituției, a unui grup operativ privind romii. Acesta va analiza modul în care statele membre dau curs comunicării Comisiei „Integrarea socială și economică a romilor în Europa” și, în special, va simplifica, evalua și va stabili obiective de referință în ceea ce privește utilizarea și eficacitatea finanțării UE, destinate integrării romilor, de către toate statele membre. Comisia va ține la curent Parlamentul și Consiliul cu privire la constatările grupului operativ.
Europarlamentarul Petru Luhan va continua demersurile sale pentru a cunoaşte îndeaproape acţiunile întreprinse de către Comisia Europeană, astfel încât organizaţiile reprezentative ale romilor din Romania să poată fi informate despre acestea cât mai devreme.
Lasă un răspuns