Petru Luhan promovează în cadrul Parlamentului European invenţia pentru detectorul de cancer a unei românce

Categorii: Sanatate

Invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden, care a câştigat, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, Trofeul de Aur pentru “Cea Mai Bună Femeie Inventator”  pentru senzorul care determină existenţa cancerului în corpul uman, a fost promovată de europarlamentarul român Petru Luhan în cadrul sesiunii plenare desfăşurate ieri la Bruxelles.

Europarlamentarul PPE Petru Luhan a precizat în cadrul intervenţiei sale din plen:  “Reuşite precum invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden şi anume, un senzor care determina existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedură simplă care durează mai puţin de 6 minute, trebuie să fie susţinute şi valorificate la maxim “.

Petru Luhan a contactat-o deja pe Raluca-Ioana van Staden, oferindu-i sprijin pentru a găsi modalităţi concrete de a valorifica această invenţie atât în România cât şi la nivelul celorlalte state membre.

Plenul Parlamentului European a dezbătut în şedinţa sa de miercuri Propunerea de Rezoluţie privind lupta împotriva cancerului: un parteneriat european. Aceasta vine ca răspuns la iniţiativa Comisiei Europene de stabilire a unui “Parteneriat european pentru lupta împotriva cancerului pe perioada 2009-2013“, care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer până în 2020.

Petru Luhan a mai precizat în discursul său că: “În ţările în care există o infrastructură dezvoltată a sănătăţii, cancerul poate fi diagnosticat şi tratat corespunzător, în timp ce în noile state membre există carenţe în sistemul medical. Trebuie intervenit la nivel european, în interesul cetăţenilor europeni, pentru a evita diferenţele mari de diagnostic şi tratament în statele membre UE. Conform unor statistici recente, în statele din sud-estul Europei probabilitatea ca un bărbat să moară de cancer este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor din ţările nordice spre exemplu “

Este nevoie de susţinere politică şi financiară pentru ca România să poată avea, în egală măsură cu ceilalţi europeni, acces la tratamente împotriva cancerului.”, a concluzionat europarlamentarul PPE Petru Luhan.

Având în vedere că o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite, eforturile în lupta pentru combaterea acestei boli ar trebui intensificate, se arată în propunerea de rezoluţie a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară.  Măsuri de încurajare a unui stil de viaţă sănătos, reducerea factorilor de risc ambientali şi la locul de muncă, precum şi investiţii mai mari în campanii de informare privind testele de depistare a cancerului sunt unele din propunerile menţionate în proiectul de rezoluţie al Parlamentului European.

Be Sociable, Share!

2 răspunsuri la "Petru Luhan promovează în cadrul Parlamentului European invenţia pentru detectorul de cancer a unei românce"

  1. cristian
    cristian Postat la Mai 7, 2010 at 10:31 pm

    FELICITARI!

  2. Alberta
    Alberta Postat la Octombrie 19, 2010 at 9:44 am

    Ma bucura mult acest lucru. As vrea sa se faca ceva in acest sens, pentru ca foarte multi oameni mor de aceasta boala crunta.Succes Petru Luhan!

Lasă un răspuns

*