România ar putea beneficia de un program finanţat cu 6 milioane de euro pentru prevenirea şi combaterea efectelor dezastrelor în regiunile de la frontiera de Est a UE

Categorii: Diverse

Uniunea Europeană va pune la dispoziţia statelor din zona de Est un program regional în valoare de 6 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea capacităţilor de răspuns pentru prevenire, pregatire şi raspuns în caz de dezastre ale ţărilor din Est, partenere la politica de vecinatate europeană.

Regiunea de nord-est a României, cu un PIB de 23% din media PIB-ului comunitar, era considerată, în 2008, ca fiind cea mai saracă din Uniunea Europeană. Acest lucru afectează  posibilitatea de a interveni în caz de calamităţi naturale, în condiţiile suportului financiar destul de scazut în cazul regiunilor sărace.

Comisia Europeană a prezentat sumele disponibile pentru România şi deci şi pentru Regiunea Nord-Est ce pot fi utilizate în dezvoltarea capacitaţii de prevenire şi răspuns în caz de calamitaţi naturale. In plus, Comisia Europeană anunţă că în ceea ce priveşte regiunile situate la frontierele UE, în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat (IEVP), va fi lansat în următoarele luni un program regional în valoare de 6 milioane EUR. Principalul său obiectiv este de a contribui la dezvoltarea capacitaţilor în materie de protecţie civilă pentru prevenire, pregătire şi răspuns în caz de dezastre ale țărilor din Est partenere la politica europeană de vecinătate şi de a le apropia progresiv de Mecanismul de protecție civilă al UE. Un program similar se află deja în desfășurare în regiunea mediteraneeană cu țările din Sud partenere la politica europeană de vecinătate şi cu țările din Balcanii de Vest şi Turcia (5 milioane EUR).

Executivul comunitar a răspuns astfel la o întrebare scrisă adresată de europarlamentarul PPE/PDL Petru Luhan care a solicitat să afle Cum va aborda Comisia problematica regiunilor situate la frontierele UE, platforme de legătură între UE și cel puțin două state nemembre, cu resurse extrem de limitate pentru a lupta împotriva calamităților?

Extrem de interesant este că, pentru utilizarea Fondului de solidaritate, Regulamentul 2012/2002 al Consiliului de instituire a acestui instrument nu prevede niciun tratament specific pentru regiunile mai sărace situate la frontiera UE, deşi prosperitatea relativă a statului care primeşte ajutor este luată în calcul.

Voi face toate demersurile pentru ca regiunile de frontieră, ce se confruntă cu probleme specifice cauzate de faptul că sunt la confluenţa mai multor sisteme administrative cum este cazul Regiunii Nord-Est, să fie tratate în consecinţă. Chiar dacă în partea română se intervine corespunzător, reacţia eficientă trebuie să vină din partea celor trei state care au frontiere în zona respectivă. Consider deci că este o situaţie specială, care trebuie tratată ca atare, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*