Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Simplificarea utilizării fondurilor structurale, o prioritate evidenţiată de europarlamentarul PD-L Petru Luhan în cadrul audierilor Comisarului Johannes Hahn
Comisarul Johannes Hahn, de origine austriacă, propus pentru portofoliul de dezvoltare regională a fost audiat joi 14 ianuarie 2010 de membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European. In răspunsul oferit la întrebările scrise, comisarul „consideră Parlamentul European în general şi Comisia REGI (dezvoltare regionala) în special, un partener puternic şi semnificativ pentru viitorul politicii de dezvoltare regională.” Modul în care viitorul comisar pentru dezvoltare regională va înţelege să continue politica de coeziune este extrem de important, având în vedere rolul acestei politici în combaterea efectelor crizei.
Petru Luhan, europarlamentar PD-L/PPE, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională apreciază “vasta experienţă a Comisarului Hahn ca ministru federal al ştiinţei şi cercetării, dar şi al justiţiei. Sperăm ca abilităţile sale de politician care a activat şi la nivel regional, alături de competenţele de nivel naţional şi european să conducă la o direcţie şi consistenţă majoră a politicii de coeziune pe viitor. Sper de asemenea că vom avea o colaborare foarte bună, astfel încât regiunile din Uniunea Europeana, din România, să ofere cetăţenilor o calitate cat mai bună a vieţii pentru a locui şi munci în Europa.”
In interpelarea sa din cadrul audierilor de joi, Petru Luhan a făcut referire la necesitatea simplificării procedurilor de management a politicii de coeziune în vederea stimulării implementării proiectelor şi combaterii efectelor negative ale crizei. Având în vedere necesitatea din ce în ce mai mare de a utiliza fondurile structurale cu maximum de eficienţă, Petru Luhan l-a întrebat pe comisarul desemnat Hahn dacă are în vedere noi măsuri pentru simplificarea utilizării fondurilor structurale pentru următoarea perioadă de programare.
“Personal voi urmări ca politica noului comisar să vizeze fluidizarea mijloacelor financiare de la UE către beneficiarul eligibil final. De asemenea, voi urmări ca politica Comisiei Europene în ceea ce priveşte coeziunea economică, socială şi teritorială să fie favorabilă României “, subliniază Petru Luhan.
In cadrul audierii din Parlamentul European Comisarul Hahn a amintit, printre altele, că are în vedere un program special topografic pentru zona montană, în vederea îmbunătăţirii structurilor topografice locale şi regionale. De asemenea, Hahn a subliniat dorinţa sa de a promova orice fel de politica trans-regionala si trans-naţionala, inclusiv cu ţările de la graniţa UE.
“Date fiind obiectivele noului Comisar, consider că România poate profita din plin de politica acestuia de dezvoltare regională. Aş aminti aici păstrarea PIB-ului ca cel mai important criteriu pentru alocarea fondurilor europene, elaborarea strategiei de dezvoltare pe cursul Dunării si programele de măsurări topografice pentru zonele montane”, a concluzionat Petru Luhan.
Reamintim că Petru Luhan, europarlamentar român PDL/PPE este raportor in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European pe tema „Realizarea coeziunii economice, sociale si teritoriale – o condiţie sine qua non pentru competitivitate globala”.
Lasă un răspuns