Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Este nevoie de o coordonare a instrumentelor folosite pentru sprijinirea turismului la nivelul statelor membre
Membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Petru Luhan este implicat activ în dezbaterile privind viitorul politicii de coeziune după 2013. Una din principalele sale preocupări se referă la modul în care se asigura fondurile necesare pentru punerea în valoare a potenţialului local şi cum se monitorizează proiectele şi măsurile implementate, indiferent de sursa de finanţare, astfel încât acestea să nu se suprapună.
Astfel de probleme apar şi în cazul turismului – într-un judeţ sau regiune pot fi derulate diverse proiecte care generează efecte pe termen mediu şi lung mai greu de cuantificat, iar succesul în turism este strâns legat de infrastructură, servicii şi marketing. Din această perspectivă, acţiunea CALYPSO iniţiată de Comisia Europeană pentru dezvoltarea turismului social a atras atenţia europarlamentarului român.
„CALYPSO este o iniţiativă în domeniul turismului social ce a adus in prim-plan problema modului în care actori publici si privaţi pot colabora astfel încât categoriile sociale dezavantajate care au nevoie de anumite servicii de sănătate sa poată beneficia de acestea in zone turistice. In mod firesc mă interesează detaliile si vreau sa urmăresc ceea ce se va întâmpla mai departe, astfel încât România sa valorifice orice oportunitate in acest sens.” a declarat Petru Luhan.
Petru Luhan a adresat Comisiei Europene o întrebare scrisa prin care a dorit sa ştie care sunt instrumentele pe care Comisia Europeana si statele membre le utilizează pentru a evalua complementaritatea intervenţiilor realizate la nivel local in domeniul turismului, astfel încât sa se asigure cea mai eficienta si eficace utilizare a fondurilor europene.
„Orice suprapunere de fonduri reprezintă de fapt bani pierduţi pentru investiţii necesare in alte zone sau alte domenii, investiţii pentru care nu au ajuns fondurile. Nu vrem sa ne confruntam cu astfel de situaţii, mai ales acum, în contextul crizei economice.” – declara Petru Luhan
In răspunsul transmis de dl Verheugen, în numele Comisiei Europene, se precizează că exista mai multe categorii de fonduri pentru turism însă „Dezvoltarea turismului ramane in sarcina statelor membre si a regiunilor acestora, rolul UE fiind acela de a completa activitatile lor acolo unde se confera o valoare adaugata.”
Răspunsul primit din partea Comisiei Europene se încheie amintind „Este de resortul statelor membre si al regiunilor acestora sa se asigure că toate aceste instrumente (nota: financiare) sunt utilizate intr-un mod coerent si compatibil cu strategiile de dezvoltare nationale sau regionale. […] In acest context, este binevenita initiativa unor regiuni care au inceput sa defineasca strategii integrate in turism (un exemplu, printre altele, il constituie Strategia pentru Turism 2003-2010 a Nord-Vestului Angliei sau Strategia pentru Turismul Litoral a Tarii Galilor), permitand acestora sa depaseasca simpla utilizare a ajutorului comunitar si sa sporeasca contributia turismului la economiile regionale.”
Romania şi regiunile/judetele sale trebuie sa urmareasca evolutia unor regiuni similare. Competitia în utilizarea fondurilor europene în turism sau în orice alt domeniu are la baza şi capacitatea de planificare şi management.
„Voi propune în dezbaterile din Romania o serie de discutii referitoare la strategiile de dezvoltare a turismului într-un mod integrat si sunt convins ca voi gasi toata susţinerea din partea institutiilor de resort.” a concluzionat europarlamentarul PD-L Petru Luhan.
Lasă un răspuns