Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Subvenţia la hectar nu va fi plătită pentru terenurile agricole nelucrate, potrivit europarlamentarului PD-L Petru Luhan
Pentru anul 2010 Uniunea Europeană a majorat subvenţiile directe acordate agricultorilor din România. Fermierii vor primi pentru acest an 680 de lei (166 euro) pentru fiecare hectar de teren agricol lucrat pe care îl deţine. Această suma este mai mare decât cea alocată anul trecut, care s-a ridicat la 475 lei (116 euro/ha).
Astfel fermierii vor incasa aproximativ 1,4 miliarde de euro ca subvenţii /ha.
Graficul de mai sus reprezintă repartiţia bugetara a Uniunii Europene pentru anul 2010.
Valoarea subvenţiei primită din partea Uniunii Europene pentru anul 2010 este de 731 milioane euro, adică 81 euro la hectar la care se adaugă 85 euro la hectar, proveniţi din bugetul de stat.
Anul viitor (2011), Uniunea Europeană va acorda României fonduri in valoare de 907 de milioane de euro (101 euro pe hectar). La acestea se vor adăuga sumele provenite din bugetul de stat.
Se preconizează că în anul 2013 România va ajunge la media europeană în ceea ce priveşte ajutoarele la hectar.
Sprijinul Uniunii Europene pentru agricultura din statele UE-12 va creşte simţitor, având un impact real asupra dezvoltării acestui sector. Statele UE-12 primesc în prezent aproximativ 11 miliarde de euro sub forma de ajutor agricol. Datorită PAC, veniturile fermierilor din aceste state sunt acum cu 47% mai mari decât înainte de aderare.
Fermierii români au solicitat bani pentru 9 milioane de hectare (statistica arată că 1,2 milioane de hectare sunt nelucrate din cele 9).
“O noutate o reprezintă faptul că agricultorii îşi pot pierde întreaga subvenţie dacă se descoperă că terenul pentru care au primit ajutorul nu este lucrat. În acest fel autorităţile speră să stimuleze creşterea producţiei pentru acest sector“, declară euro-parlamentarul Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.
Pentru anul 2010 Comisia Europeană a alocat un buget aferent ajutoarelor directe în valoare de 39 325 500 000 euro. Întreg bugetul european pentru anul 2010 a fost adoptat în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European pe 17 decembrie 2009 şi se ridică la 141,5 miliarde de euro.
Paşte Fericit!