Știri din Parlamentul European – mini-sesiunea plenară din 12-13 octombrie 2011

Categorii: Diverse

Schengen – Deputații europeni cer o decizie corectă cu privire la aderarea Bulgariei si României: Ca urmare a deciziei finlandezo-olandeze de a bloca cererea Bulgariei și României de adera la zona Schengen, Parlamentul a chestionat Consiliul și Comisia dacă sunt de părere că a fost “corect” și “legal” să aplice criterii suplimentare acestor țări și să amâne pe termen nelimitat aderarea acestora. Deputații au reamintit faptul că ambele state îndeplinesc toate cerințele Schengen și nu trebuie ținute ostatice retoricilor populiste. Parlamentul European susține cu tărie aderarea României si a Bulgariei la Spațiul Schengen și a votat pozitiv o rezoluție în această privință joi, 13 octombrie 2011.

Pregătiri pentru Consiliul European: Următorul Consiliu European va avea loc pe 23 octombrie la Bruxelles și va face obiectul unei dezbateri în Parlament cu Consiliul și Comisia. Politica economică, și în special concurența și creșterea economică, pregătirile pentru următorul Summit G20 și conferința Durban cu privire la schimbările climatice, ambele având loc în noiembrie, au fost prioritățile de pe ordinea de zi a acestei reuniuni.

Degustare de vin romanesc in Parlamentul European: Miercuri, 12 octombrie, europarlamentarul român Petru Luhan, a organizat un eveniment de amploare pentru promovarea vinului romanesc. La eveniment au participat Dacian Cioloș, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala,  Joseph Daul, liderul grupului PPE, europarlamentari, reprezentanți ai corpului diplomatic la Bruxelles și alți  invitați din cadrul celorlalte instituții europene (mai multe detalii pe www.petruluhan.com).

Deputații au discutat situația din Yemen și Bahrain: Ultimele evoluții din Yemen și Bahrain au fost analizate miercuri seara în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri cu Consiliul.

Noi reguli în privința exportului armelor de foc: Deputații au votat noi reglementări privind controlul exporturilor de arme de foc folosite de către civili în scopuri sportive sau la vânătoare. Deși se garantează un maximum de securitate, Parlamentul dorește să se asigure că vânătorii și practicanții de tir sportiv nu vor fi supuși unor proceduri inutile pentru ieșirile temporare din spațiul UE.

Condamnarea lui Tymoshenko este aspru criticata in Parlamentului European: Sentința de 7 ani impusă fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, a fost un „act motivat politic” și un caz care ține de „aplicarea selectivă a legii”, a spus președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, subliniind că aplicarea corectă a legii este o condiție pentru orice acord de cooperare între Uniunea Europeană și Ucraina.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*