Știri din Parlamentul European sesiune plenară 14-17 noiembrie 2011

Categorii: Diverse

Parlamentul menține presiunea pentru guvernanța economică: Rolul UE în consolidarea guvernanței economice a fost dezbătut miercuri dimineață, 16 noiembrie 2011, cu președinții Consiliului European si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy și José-Manuel Barroso.

Oprirea operațiunilor speculative în domeniul datoriilor suverane și a anumitor practici de vânzare legate de asigurările de risc incapacitate de plată: Adoptarea legislației privind “short-selling” (vânzarea în lipsă) si a CDS-urilor (asigurările de risc in incapacitate de plată) va împiedica în mare măsură operațiunile speculative care vizează să profite de pe urma problemelor fiscale întâmpinate de unele țări.

Viitorul politicilor de coeziune și agricole: Marți, membrii PE i-au chestionat pe comisarii Hahn și Cioloș cu privire la modalitatea de a simplifica politicile agricolă și de coeziune UE, de a le face mai competitive, orientate către creștere și crearea de locuri de muncă după 2014. Evaluările privind aceste două politici europene de maximă importanță sunt acum în curs de desfășurare, după ce Comisia și-a prezentat propunerile de reformă în octombrie. Pentru următoarea perioada de programare, 2014-2020, bugetul Uniunii Europene prevede o alocare de 376 de miliarde EUR pentru politica de coeziune si 435,6 de miliarde EUR pentru politica agricola comuna.

Deputații europeni vor supune spre aprobare 40 milioane de euro pentru politica maritima integrată: Deputații europeni au decis sa investească 40 milioane € în cadrul schemelor pilot ale politicii maritime integrate pentru perioada 2011-2013. Aceste scheme fac parte dintr-un plan de acțiune al politicii maritime integrate aprobate de către UE în 2007 pentru a-și proteja resursele sale marine. Datorită perseverenței deputaților europeni şi a raportorului Georgios Koumoutsakos (PPE, EL), un acord la o prima lectură este pe punctul de a fi realizat împreună cu Consiliul.

Membrii Parlamentului European vor o poziție puternică a UE la summit-ul ONU privind schimbările climatice: UE trebuie să lupte pentru continuarea Protocolului de la Kyoto si ținerea sub control a emisiilor de CO2 după 2012, potrivit unui proiect de rezoluție care a fost votat în plen, miercuri, cu două săptămâni înainte de summit-ul ONU privind schimbările climatice din Durban, Africa de Sud. Depășirea țintei curente de reducere a emisiilor cu 20% pentru 2020 ar stimula economia UE, spune rezoluția.

Deputații europeni abordează discriminarea romilor: Discriminarea și încălcarea drepturilor omului îndreptate împotriva populației rome au fost abordate de către deputații europeni într-o dezbatere miercuri după-amiază. Deputații europeni au dorit să știe ce măsuri au luat Comisia și Consiliul pentru a rezolva această problemă și pentru a asigura dreptul la libera circulație și ședere a cetățenilor romi în întreaga Europă.

Deputații europeni solicită acțiuni internaționale de combatere a pescuitului ilegal: Pescuitul ilegal nu numai că amenință biodiversitatea oceanelor la nivel mondial, dar, de asemenea, denaturează grav piețele pentru pescarii din UE care respectă regulile. Ca urmare Parlamentul European a cerut Comisiei să promoveze acțiuni coordonate la nivel internațional să combată acest fenomen, inclusiv intensificarea controalelor pe mare, închiderea piețelor de fructe de mare ilegale şi impunerea de sancțiuni statelor care nu veghează la respectarea regulilor.

Traficul pe internet: In dezbaterea de miercuri, europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să garanteze că furnizorii de servicii de internet nu blochează, nu discriminează, nu împiedică și nu reduc capacitatea vreunei persoane de a accesa,  utiliza,  trimite, publica, primi sau oferi orice conținut, aplicație sau serviciu pe care îl dorește, indiferent de sursă sau țintă.

In intervenția sa din cadrul plenului, europarlamentarul Petru Luhan a pledat pentru accesul liber la informațiile care pot îmbunătăți condițiile de trai si care pot aduce creștere economica.

Textul rezoluției Parlamentului European reflecta liniile generale promovate in cadrul Hackathonului organizat săptămâna trecuta, la Bruxelles, de către europarlamentarul Petru Luhan.  Evenimentul a promovat in mod inedit nevoia de a permite consumatorilor să facă alegeri informate și să aibă opțiunea efectivă de a alege un nou furnizor care să îi îndeplinească nevoile și preferințele, inclusiv în ceea ce privește viteza și volumul descărcărilor și serviciile.

Mai multe informații de spre acest eveniment puteți găsi la următorul link:

http://petruluhan.com/2011/romania-premiata-in-parlamentul-european/

Imagini video:

https://www.youtube.com/watch?v=m0tBicPlFwY

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*