Europarlamentarul Petru Luhan a cerut în Parlamentul European interzicerea comercializării substanţelor etnobotanice

Categorii: Diverse

Europarlamentarul PDL/PPE Petru Luhan a cerut în Parlamentul European interzicerea funcţionării magazinelor de plante etnobotanice. In discursul său de luni, în plenul Parlamentului European, Petru Luhan a susţinut că „singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestor magazine, după care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului”.

Petru Luhan le-a vorbit colegilor europarlamentari despre nocivitatea consumului de substanţe psihotrope şi psihoactive, ce se situează de regulă în zona “gri” a legislaţiei, deşi au efecte mult mai grave decât drogurile cunoscute până acum. „Aceste substanţe sunt întâlnite în mod frecvent în Europa în magazinele de “vise” şi sunt cunoscute sub numele de etnobotanice, un termen inventat pentru a da un aspect nevinovat traficului şi consumului de droguri”, a mai spus Luhan.

Mai multi morţi şi 1300 de intoxicaţii severe cu etnobotanice într-un singur an, în România

Conform statisticilor provenite de la camerele de urgenţă ale spitalelor din toată ţara, în Romania s-au înregistrat 1300 de intoxicaţii severe în 2009 precum şi câteva cazuri de deces. Tări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive (Polonia 1200 in 3 luni).

„Substanţele comercializate deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute”, a subliniat în discursul său europarlamentarul român.

“Am cerut Comisiei Europene să ia masuri urgente în ceea ce priveşte interzicerea imediată a comercializării substanţelor etnobotanice pe piaţa UE. De cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătaţii lor”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

România, locul patru în Uniunea Europeană la consumul de plante etnobotanice
La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai mare consum de plante etnobotanice, de 37%, se înregistrează în Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda – 14% şi România – 7%.

Este cunoscut faptul că efectele substanţelor etnobotanice asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie iar în supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii cardiace, aritmii.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*