Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Ca urmare a votului de astăzi din cadrul Parlamentului European, România va beneficia de rambursarea a 46 de milioane EUR. Decizia adoptata cu o larga majoritate va permite rambursarea către statele membre UE a unei sume de 4,54 miliarde EUR, aferente surplusului bugetar din anul 2010.
Principalele elemente ale excedentului bugetar sunt reprezentate de soldul pozitiv al veniturilor, în valoare de peste 1,8 miliarde EUR, de o subutilizare a cheltuielilor de 2,72 miliarde EUR și de un sold pozitiv rezultat din diferențele de curs valutar, în valoare de 22,3 milioane EUR.
Înscrierea în buget a acestui excedent va conduce la diminuarea proporțională a contribuției globale a statelor membre la finanțarea bugetului UE. Această diminuare globală pe state membre va fi de asemenea influențată de estimările actualizate ale resurselor proprii
“Uniunea Europeană a înregistrat un excedent bugetar în anul 2010 în valoare de 4,54 miliarde EUR și au existat numeroase voci in cadrul Parlamentului European care au dorit ca aceste sume să fie reînscrise direct în bugetul UE și ulterior reinvestite. Totuși, Parlamentul European a votat astăzi ceea ce era de așteptat, și anume rambursarea excedentului bugetar. Contribuția globală a statelor membre la bugetul UE pentru 2011 se reduce în consecință și această veste va fi primită cu bucurie de către guvernele statelor membre, care în această perioadă luptă din răsputeri să reducă cheltuielile publice” a declarat Petru Luhan, membru al Parlamentului European.
Suma rambursată către fiecare stat membru UE, în funcție de contribuția acestuia la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2011 :
Lasă un răspuns