Petru Luhan: Criza poate fi o oportunitate pentru cei care găsesc soluții rapide de redresare. Când cineva pierde, altcineva trebuie sa câștige

Categorii: Interviu

Adrian Novac | 25.10.2011

“Criza economica poate reprezenta o oportunitate pentru cei care găsesc soluții rapide de redresare. Întotdeauna când cineva pierde, altcineva trebuie sa câștige”, e de parere europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European. In acest sens, Luhan da ca exemplu Germania, despre care afirma ca “a reușit sa profite de oportunitățile create de criza”. Intr-un interviu pentru Parlamentor.ro, europarlamentarul ce apartine Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat) isi exprima convingerea ca liderii europeni vor ajunge la o înțelegere in ceea ce privește viitorul zonei euro, in cadrul reuniunii de miercuri, de la Bruxelles.

Adrian Novac: Divergentele dintre principalii lideri europeni – Franța si Germania au împiedicat găsirea unor soluții la summit-ul UE de duminica, in ciuda voinței politice comune de a ieșii din criza. Reuniunea din aceste zile, considerata “ultima șansa” de salvare a euro, si-a amânat deznodământul pentru miercuri. La ce ne putem aștepta?

Petru Luhan: Sunt convins ca liderii de state si de guverne vor ajunge in cele din urma la o înțelegere in ceea ce privește viitorul zonei euro. Evoluția datoriilor suverane si private indica clar ca Uniunea Europeana are nevoie de noi masuri pentru combaterea crizei si pentru salvarea zonei euro. Deciziile pe care reprezentanții statelor membre trebuie sa le ia sunt deosebit de complexe si prevăd multe aspecte tehnice ce au necesitat timp de gândire. Trebuie sa stabilizam piețele financiare, sa restabilim încrederea cetățenilor si sa sporim creșterea economica si crearea de locuri de munca.

Adrian Novac: Pe lângă ștergerea datoriei Greciei, liderii europeni trebuie sa decidă cu ce suma sa fie capitalizate băncile si mai ales de unde sa fie luați banii. Ce varianta credeți ca ar fi cea mai potrivita in acest caz?

Petru Luhan: Toată lumea este de acord ca avem nevoie de o schema bine pusa la punct pentru recapitalizarea băncilor și pentru îmbunătățirea finanțării acestora. Trebuie totuși sa ne asiguram ca recapitalizarea băncilor nu va duce la distorsionarea concurentei. Nu putem duce la nesfârșit in spate băncile care din anumite motive, cum ar fi lipsa de performanta sau lăcomia, au ajuns intr-o situație delicată.

Adrian Novac: Analiștii vorbeau zilele trecute de o confruntare intre “Latini”, care afișează cele mai mari datorii, si “Nordici”, bogați si mai putini inclinați sa plătească datoriile primilor. Prima categorie reunește italienii si spaniolii, reuniți in spatele Franței. In cea de-a doua tabăra se afla Olanda si Finlanda, raliate la cauza Germaniei. De ce este Europa divizata din nou?

Petru Luhan: Eu nu vad o astfel de divizare a statelor membre. Este adevărat că situația economică este puțin diferită intre aceste state si mai exista nemulțumirea unora datorita faptului că le este dictat de unul sau doua state ce sa facă. In timp ce statele „latine” cum le numiți dumneavoastră au fost lovite puternic de criză, masurile de protecție adoptate de alte state, precum Germania sau tarile nordice, au făcut ca acestea sa fie mai protejate împotriva acestui val de criza. De aici pleacă si divergentele cu privire la măsurile comunitare pentru salvarea zonei euro. Uniunea Europeană înseamnă solidaritate, si acum, mai mult ca niciodată trebuie sa arătăm acest lucru.


Adrian Novac: Multe voci susțin ca criza datoriilor suverane pune la grea încercare coeziunea Uniunii Europene. In acest moment, este destrămarea UE un scenariu plauzibil?

Petru Luhan: Nu este un scenariu plauzibil dar intr-adevăr este o încercare foarte grea pentru Uniunea Europeana. Promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, precum și a solidarității între statele membre constituie unul dintre obiectivele Uniunii Europene, astfel cum se menționează la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Orice ezitare poate agrava situația actuala si cu siguranță că nimeni nu își dorește acest lucru. Toata lumea trebuie sa înțeleagă ca fără Uniunea Europeana va fi imposibil oricărui stat european sa fie competitiv la nivel mondial. Consider ca Uniunea Europeana dispune de resursele necesare pentru a depăși aceasta perioada si dovada sunt si bugetele alocate pentru următoarea perioada de programare 2014-2020: 376 de miliarde pentru politica de coeziune, 418.4 miliarde de euro pentru agricultura, etc. De asemenea, având în vedere că în ultimii trei ani statele membre au oferit garanții de 4,6 trilioane euro în favoarea sectorului financiar, una dintre măsurile adoptate de către Comisia Europeană pentru suplimentarea bugetului comunitar este cea referitoare la tranzacțiile financiare. Aceasta va aduce o suplimentare a bugetului comunitar cu 55 de miliarde de euro anual. Toate acestea vor contribui la creșterea economiilor europene si la crearea de locuri de munca.

Adrian Novac: Unii analiști susțin ca a venit momentul de a începe “reforme structurale agresive”, adică a da afară din zona euro membrii care nu sunt fiabili și a pune unele bănci în faliment. Ar fi acestea soluții viabile pentru ieșirea din criza?

Petru Luhan: Consider ca avem nevoie de reforme structurale ferme din partea Guvernelor pentru a asigura viabilitatea finanțelor publice și pentru a spori creșterea economica. Acest lucru înseamnă respectarea deplină a obiectivelor fiscale convenite cu UE sau FMI, precum și o accelerare a reformelor structurale. Prin aceste reforme statele trebuie sa fie obligate sa nu mai cheltuiască excesiv banii publici. Statele membre cu probleme trebuie in primul rând să-și convingă partenerii europeni că țara lor pune în aplicare toate măsurile promise si depune toate eforturile pentru a își îmbunătăți situația economica. Orice soluție radicala trebuie foarte bine cântărită pentru a nu agrava situația actuala. Consider ca înființarea unui “Guvern economic european” care sa supravegheze pitele monetare din UE este o idee foarte buna si Comisia ar trebui sa se gândească serios la acest lucru.


Adrian Novac: Statele UE care nu sunt membre ale Zonei Euro sunt nemulțumite pentru faptul ca, pana in prezent, au fost tratate ca o cantitate neglijabila. Cum ar putea aceste tari sa-si aducă un aport mai important in cadrul reuniunilor legate de politica monetara?

Petru Luhan: Consider ca statele care nu sunt membre ale Zonei Euro ar fi trebuit sa fie implicate mai mult în aceasta problema. Si mă refer aici în special la cele care vor adopta în următorii ani moneda unica europeana. La urma urmei, în calitate de contribuitori la bugetul UE, toate statele membre participa la programele de salvare a unor state, cum este cazul Greciei sau Irlandei. Uniunea Europeana trebuie sa își schimbe atitudinea fata de statele non-euro pentru ca acestea nu reprezintă o cantitate neglijabila în aceasta ecuație. Fiecare stat trebuie sa vina cu contribuții proprii, concrete si ulterior trebuie sa isi adapteze politicile monetare la obiectivele Uniunii Europene.
Adrian Novac: Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție prin care cere recapitalizarea băncilor europene, continuarea armonizării sistemelor naționale fiscale, introducerea unor obligațiuni publice europene si consolidarea guvernantei economice la nivel UE pentru tarile din zona euro. Sunteți de părere ca aceste masuri sunt suficiente pentru a ajuta la ieșirea din criza?

Petru Luhan: Din păcate lipsește o coordonare puternica la nivelul UE in ceea ce privește politicile propuse prin aceste masuri. Vom vedea in curând daca aceste masuri sunt suficiente. Pachetul celor șase legi adoptat luna trecuta de către Parlamentul European este esențial pentru UE. Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare. Pachetul de legi privind guvernanța economică va face ca statele sa își trateze mai prompt politicile economice defectuoase. Noua legislație mărește transparența, cere mai multă responsabilitate din partea statelor și ameliorează calitatea și corectitudinea statisticilor.

Adrian Novac: Cum se situează Romania in acest context? Suntem amenințați de o revenire a crizei financiare sau impactul asupra economiei romanești va fi mai degrabă pozitiv?

Petru Luhan: Pericolul exista. Si este valabil pentru toate statele membre, fie ca fac parte din zona euro sau nu. Din fericire masurile adoptate in ultimii ani de Guvernul de la București au dat roade si Romania nu este pe lista statelor cu grave probleme. In continuare trebuie sa fim precauți si sa ne luam masuri de siguranța. Am încredere ca Guvernul va continua munca începuta si tara noastră va fi ferita de un nou val de criza. Din nefericire nu totul depinde de noi si trebuie sa speram ca si celelalte state, in special cele cu care Romania are relații economice directe sau indirecte, vor reuși sa evite criza.

Pe de alta parte criza economica poate reprezenta o oportunitate pentru cei care găsesc soluții rapide de redresare. Întotdeauna când cineva pierde, altcineva trebuie sa câștige. Trebuie sa luam exemplul Germaniei care a reușit sa profite de oportunitățile create de criza.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*