Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Un sucevean de 26 de ani a condus o echipă formată din tineri specialişti IT din România care a urcat pe podiumul Hackathon, cel mai mare concurs de profil organizat vreodată în Parlamentul European ce a reunit 54 specialişti din 17 ţări. Evenimentul a fost organizat în perioada 8-9 noiembrie, de europarlamentarul Petru Luhan, în parteneriat cu Google si Skype.
Tânărul inginer sucevean se numeşe Alexandru Ariton, este absovent al liceului Ştefan cel Mare din Suceava şi al programului de Master al Politehnicii din Bucureşti. Spune despre el că este pasionat de codări, algoritmi şi sisteme de distribuţie. În prezent lucrează ca şi consultant la o firmă din Bucureşti.
Acesta a spus că Hackathon a fost o mare provocare pentru echipa de români. „Am pornit de la bun început cu un dezavantaj. Au fost unii la care s-a văzut clar că începuseră aplicaţia dinainte. Noi în afară de tool-urile de programare nu am avut nimic la noi. Ne-am propus cam prea multe şi am fost prea fair“, a declarat Alexandru Artimon.
Aplicaţia realizată de români poate testa calitatea propriei conexiuni la internet, atat pentru o conexiune de mobil cat şi una fixă. De asemenea aceasta permite localizarea utilizatorului pe o hartă (cu acordul acestuia) şi prezintă o ierarhie a providerilor de internet din zonele în care au fost făcute teste. Cu alte cuvinte, se foloseşte de o bază de date creată chiar de utilizatori. Construirea aplicaţiei a fost obositoare, spun tinerii, în condiţiile în care concursul a început seara, după o zi pierdută cu transportul şi cazarea.
“A fost destul de dificil, la 18 când am început treaba eram deja obosiţi. Aşa că pe la 2-3 noaptea am mers să dormim câteva ore, după care ne-am întors la lucru“, a explicat Alexandru.
Tinerii români şi-au surclasat majoritatea competitorilor, clasându-se pe un onorabil loc 3, la categoria care a vizat calitatea conexiunii de internet mobil. În cele 24 de ore pe care le-au avut la dispoziţie, concurenţii au încercat să dezvolte soluţii tehnice pentru îmbunătăţirea serviciilor de internet pe telefonul mobil. Aplicaţiile create de tinerii IT-işti au fost analizate de un juriu format din reprezentanţi ai Google, Harvard University şi Citizen Lab.
„Scopul acestui eveniment a fost acela a pune la un loc minţi luminate din domeniul IT, care să identifice cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea serviciilor de internet pe mobil. Aşteptările noastre au fost însă total depăşite de creativitatea acestor tineri, care merită toate aprecierile noastre. Sunt mândru de toţi cei care au participat, dar în special de echipa din România, care a demonstrat încă odată că ţara noastră îşi reafirmă poziţia în elita mondiala, în domeniul IT”, a declarat europarlamentarul român Petru LUHAN, organizatorul Hackathon.
Competiţia a beneficiat de premii în valoare totală de 10.000 euro, pentru cele două categorii, cea care a vizat calitatea conexiunii la internet mobil şi cea pentru accesibilitate la acest tip de servicii. Pe toată perioada desfăşurării evenimentului, concurenţii au fost asistaţi de ingineri de la M-Lab, SamKnows, Herdict, TOR, Google, Skype, şi Telecomix. Reprezentanţii acestor companii au declarat că vor utiliza o bună parte din aplicaţiile create la Hackathon, ca bază pentru soluţiile viitoare pentru serviciile de internet mobil.
Foto 1 – Premiile oferite
Foto 2 – De la stanga la dreapta in fotografie – Ionuţ Dobre (Galati), Florin Bârhală (Galati), Alexandru Artimon (Suceava) şi Walter Schneider (Arad). Echipa Romaniei a obţinut premiul a treilea la categoria Internet Quality Track.
Lasă un răspuns