Combaterea violenţei în sport, o prioritate la nivelul UE

Categorii: Headline

IMG125  

Petru Luhan: Parlamentul European  propune crearea unei baze de date comune cu huliganii violenţi

Plenul Parlamentului European a adoptat joi, 2 februarie, un act normativ care prevede măsuri împotriva violenţei pe stadioane, a dopajului sportiv şi aranjării meciurilor în Uniunea Europeană. Este pentru prima dată în istoria UE când astfel de măsuri sunt solicitate, la nivelul întregului spaţiu comunitar.

„Actul normativ votat astăzi este un pas înainte către o normalitate în lumea sportului. Violenţele pe stadioane au devenit un fenomen greu de stăpânit la nivelul Statelor Membre, printre care şi România. Nu dorim să se ajungă la tragedii cum a fost cea de la meciul de fotbal din Cupa Egiptului, din această săptămână. Una dintre măsurile pe care le propune Parlamentul European este crearea unei baze de date cu datele de identificare ale persoanelor cărora li se interzice intrarea pe stadioane, pentru ca ţările UE să poată schimba mai ușor informații despre huligani”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Pe lângă măsurile de combatere a violenţei pe stadioane, documentul prevede incriminarea traficului cu substanțe folosite pentru dopaj, a pariurilor ilegale și a spălării de bani în sporturile profesioniste.

Se doreste eliminarea exclusivitatii  la drepturile audiovizuale

O altă prevedere a actului normativ se referă la modul de comercializare a drepturilor audiovizuale pentru evenimentele sportive. Parlamentul European propune ca evenimentele sportive majore să nu fie difuzate exclusiv. „Evenimentele sportive majore sunt urmărite cu interes de majoritatea cetăţenilor europeni. Noile prevederi vor permite un acces mai larg al publicului la astfel de evenimente sportive, prin eliminarea drepturilor de exclusivitate“, a explicat Petru Luhan.

În plus veniturile provenite din drepturile audiovizuale vor fi distribuite echitabil între sportul de elită și cel cu participare în masă. Operatorii pariurilor vor participa la finanțarea sportului în masă. Distribuția va fi realizată de Statele Membre, cu o atenție deosebită pentru operatorii privați. 

Capitala europeana a sportului, aleasa anual
„Sportul este o componentă extrem de importantă în Europa. Astfel, o altă decizie importantă luată astăzi se referă la organizarea, în fiecare an, a Zilei Europene a Sportului. În plus, UE va desemna, anual, o Capitală europeană a sportului”, a adăugat Petru Luhan.

In Parlamentul European, Petru Luhan a cerut Comisiei Europene includerea sportului în cadrul programelor FEDR şi FSE. Astfel, s-ar îmbunătaţi în mod semnificativ condiţiile de finanţare pentru proiectele privind sportul.

Anul trecut, europarlamentarul Petru Luhan, alături de Adrian Mutu a lansat o campanie de promovare a sportului în rândul copiilor, ca o modalitate de a combate sedentarismul şi obezitatea.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*