Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
13 elevi de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava au participat, miercuri 29 februarie, la o dezbatere organizată în Parlamentul European, împreună cu alţi 58 de elevi din Germania, Italia şi Finlanda. Evenimentul a fost prezidat de europarlamentarul Petru Luhan.
Elevii români, selecţionaţi după un proces amplu, care a vizat, în primul rând, rezultatele lor la învăţătură, s-au remarcat ca fiind cei mai activi în cadrul dezbaterii de ieri. „Am rămas uimit de cât de multe ştiu aceşti copii despre activitatea pe care o desfăşurăm noi, aici, în Parlamentul European. Nu pot să ascund faptul că m-a încercat un puternic sentiment de mândrie, mai ales că ei reprezentau Suceva, la fel ca şi mine”, a declarat Petru Luhan.
Cei 71 de elevi participă, în perioada 26 februarie-4 martie 2012, la seminarul internaţional intitulat „Global, Regional or Local – WHATEVER – part III – politicians, it’s your turn!” organizat de Academia „Europa” din Otzenhausen (Germania). Seminarul face parte din Proiectul „Tineret în Acţiune”, la acest proiect luând parte elevi şi profesori de la liceele din Nidda (Germania), Modica (Italia), Helsinki (Finlanda) şi Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava (România).
Din partea Parlamentului European a participat câte un europarlamentar reprezentant al fiecărei ţări participante: Petru Luhan – România, Jo Leinen – Germania, Gianni Pitella – Italia şi Sirpa Pietikäinen – Finlanda.
„A fost o discuţie extrem de interesantă şi animată. Am vorbit despre posibilitatea dezvoltării culturilor ecologice în România, utilizarea energiilor regenerabile la noi în ţară, dar şi planurile naţionale de energie nucleară. Mi-a făcut plăcere să văd că există şi tineri de 16-17 ani care au astfel de preocupări. Cred că, în mâinile lor, viitorul nostru arată bine”, a adăugat europarlamentarul român.
Am fost atent mai mult la reactia dtleuatipor georgieni si modul in care au receptat ei acest discurs. Din cate imi dau seama (si altii comenteaza la fel) Biden le-a dat sperante. Intr-adevar in legatura cu sferele de influenta e cam multa retorica, insa elitele politice ale multor state au de ales cu cine merg. :)) Iar asta deja inseamna multa libertate, cam greu de imaginat in perioada Razboiului Rece. Chiar daca si atunci existau flirturi de ex. Ceausescu cu Occdientul, Tito cu Europa Occidentala etc. etc. Blizhnee zarubezhie este sinonim cu sfera de influenta rusească:))