Mihai Eminescu, omagiat în Parlamentul European

Categorii: Headline

Petru Luhan: Valorile romanești trebuie promovate intensiv in străinătate

Afis 

Parlamentul European a adus, marţi, 10 ianuarie, un omagiu poetului naţional al României, Mihai Eminescu, la 162 de ani de la naşterea sa. Evenimentul, organizat de europarlamentarul Petru Luhan, s-a bucurat de un real succes, peste 400 de persoane onorând invitaţia. Printre aceştia menţionăm prezenţa comisarului european Dacian Cioloş.

Astăzi am avut onoarea şi deosebita plăcere de a le prezenta colegilor mei din Parlamentul European o mică parte din ceea ce înseamnă nepreţuita operă a lui Mihai Eminescu. Mă bucur nespus că am avut un public numeros şi că am făcut o surpriză plăcută, la început de an, românilor care trăiesc în Bruxelles şi care au venit în număr mare”, a declarat Petru Luhan.

Prima parte a evenimentului a constat într-un concert în memoria marelui poet. Sala Yehudi Menuhin din Parlamentul European a răsunat în acordurile compoziţiilor lui George Enescu, în interpretarea Claudiei Bara (pian) şi George Tudorache (vioară).

Mai apoi, publicul spectator a fost încântat de interpretarea magistrală a poeziei „Dormi” de Mihai Eminescu, atât în română cât şi în franceză, a actorului Sebastian Radovici.

A urmat un duet de excepţie, Ioana Mihai (pian) şi Mariana Iacob (mezzosoprana), care au transpus muzical poezii celebre ale lui Eminescu.

În a doua parte a evenimentului, au fost promovate o serie de produse bio din Bucovina, regiunea care a fost sursă de inspirație pentru atât de multe dintre operele marelui poet român. „Produsele excepționale din Bucovina au reușit, şi de această dată, să îi impresioneze pe colegii mei europarlamentari”, a precizat Petru Luhan.

Date despre artişti:

Claudia Bara a început studiul pianului la 5 ani, la Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, apoi şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A urmat, ulterior, cursurile Universităţii Naţio­na­le de Muzică din Bucureşti şi cursurile Universităţii de Arte din Aveiro (Portugalia). Masterul a fost obţinut la Conservatorul Regal din Bruxelles.  Începând din anul 2007, Claudia Bara profe­sează la Bruxelles, fiind pianist în cadrul corpului profesoral al Chapelle Musicale Reine Elisabeth. Prezenţă constantă pe scenele internaţionale, evoluează în recitaluri solo şi camerale la Paris, Bruxelles, Londra, Porto, Lisabona, Viena şi Berlin. Tot din 2007 colaborează ca pianist acom­paniator oficial al Con­cursului Internaţional „George Enescu” pentru secţiunea „vioară”.

Spre sfârşitul anilor ’70, Sebastian Radovici era actor la Teatrul Odeon (Giuleşti) din capitală. Juca, în perioada aceea, în „Paharul cu apă”, în „Haina cu doua feţe”, dar şi în recitaluri de poezie. Nu a suportat multă vreme umilinţa la care era obligată întreaga tagmă actoricească de la noi şi a evadat spre Vest, ajungând în Belgia, unde şi-a continuat cu succes cariera de actor şi unde locuieşte şi astăzi. 

Ioana Mihai şi Mariana Iacob au terminat Conservatorul la Iaşi şi şi-au definitivat studiile la Bruxelles. Împreună au participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent concertează pe scene din Belgia, Olanda, Singapore, etc.

Imagini foto: http://petruluhan.com/galerie-foto/galerie-foto/

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*