Oportunități de angajare pe salarii de peste 4000 euro/luna la instituțiile europene

Categorii: Headline

IMG125 

Începând cu luna martie, orice cetățean european poate aplica pentru posturile de funcționari puse la dispoziție de Oficiul european pentru selecția personalului (EPSO). Aproximativ 300 de posturi vor fi scoase la concurs în prima etapă, iar acestea vizează toate instituțiile europene. Europarlamentarul Petru Luhan este de părere că pentru România ar reprezenta o oportunitate dacă mai mulți români ar lucra ca şi funcționari UE. 

Românii sunt foarte bine pregătiţi, toată Europa susţine asta. Cred că mulţi dintre tinerii noştri nu ar avea nicio problemă să treacă testele de preselecție sau interviurile. Mai mult, consider că prezenţa a cât mai mulți români pe aceste posturi este un beneficiu în primul rând pentru Europa, datorită calităţii muncii prestate”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan. 

 

În prezent, aproximativ 2.000 de români lucrează ca funcţionari europeni la Bruxelles. „Mi s-a întâmplat, de multe ori, în discuţii cu colegi europarlamentari sau cu alţi oficiali europeni, să aud laude la adresa muncii prestate de români. Ştiu că foarte mulţi dintre aceştia au fost angajaţi în anii trecuţi, când concurenţa era uriaşă, ajungea chiar la câteva sute pe un loc. Dar iată că românii au făcut faţă”, a adăugat europarlamentarul român. 

Acesta a precizat că, la rândul ei, România are avantaje în a sprijini angajarea cetăţenilor în instituţiile europene. „Cu siguranţă că ei se vor întoarce să lucreze în ţară, mulţi au făcut-o deja. Şi nu se întorc cu mâna goală, ci cu experienţă şi know-how de cel mai înalt nivel. Asta poate duce la o accelerare în reforma administraţiei publice din România, deoarece vor aplica ceea ce au învăţat, în instituţiile de la noi”, a explicat Petru Luhan. 

Pentru a ajunge să lucreze pentru o instituţie europeană, candidaţii trebuie să îşi creeze un cont pe site-ul www.epso.eu, să se înscrie la categoriile pe care le vizează, iar apoi să parcurgă două etape majore: prima este cea de preselecţie, în care candidaţii susţin un test online structurat în patru tipuri de verificări prin care sunt testate abilităţile de vorbire, de raţionament numeric şi abstract, dar şi modalitatea prin care se rezolvă o anumită situaţie dată. Această etapă este eliminatorie. A doua etapă constă într-un interviu la Bruxelles, într-un centru de evaluare, unde candidaţii sunt supuşi altor testări. Astfel se evaluează capacitatea de a lucra în echipă, de analiză, de sinteză, dar şi abilităţile de comunicare. Salariile sunt motivante, aceste începând de la peste 4.000 euro. Studiile superioare absolvite şi experienţa profesională anterioară sunt şi acestea criterii pe care angajatorii europeni le iau în considerare, însă există posturi şi pentru proaspeţi absovenţi, dându-le astfel şansa de a porni în carieră.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*