Petru Luhan: Documentele electronice, o măsură pentru debirocratizare și o soluție pentru accesarea mai rapidă a fondurilor UE

Categorii: Diverse,Headline

IMG125  

Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat Comisiei Europene să modifice procedurile clasice de aplicare şi raportare pentru proiectele derulate din fonduri UE pentru asigurarea accesului rapid si transparent al beneficiarilor la sursele de finanțare europene.

Comisia Europeană are responsabilitatea să se asigure că fondurile comunitare sunt bine cheltuite si să ia măsuri pentru a simplifica programele sale de cheltuieli, în scopul de a reduce birocraţia, povara administrativă şi costurile pentru beneficiarii de fonduri şi pentru toate parţile implicate. Utilizarea documentelor virtuale şi a semnăturii electronice în cazul proiectelor europene ar reduce semnificativ timpul alocat diferitelor etape ale proiectelor, precum şi consumul de hârtie la nivelul UE.

„Atât debirocratizarea cât şi gestionarea eficientă a resurselor sunt priorităţi importante ale Uniunii Europene. Este și cazul fondurilor europene. Comisia Europeană trebuie să încurajeze și să stimuleze autoritățile naționale pentru proiectarea unor sisteme de management și control cât mai puțin birocratice. Constatăm de asemenea că, pentru fiecare proiect european în parte, este nevoie de o cantitate impresionantă de documente tipărite, începând cu aplicarea pentru accesarea fondurilor şi până la raportări. În plus, utilizând metodele clasice de corespondenţă între beneficiar şi organismul care gestionează fondurile, se pierde timp preţios, a precizat Petru Luhan.

Potrivit companiilor de cercetare, 80% dintre angajaţi consumă, în medie, 30 de minute pe zi căutând informaţii, în timp ce 60% consumă o oră sau mai mult recreând documente care există deja. Prin folosirea unei soluţii informatizate a documentelor, gradul de îmbunătăţire al activităţii creşte cu cel puţin 50%, iar aprobarea documentelor se reduce de la săptamâni la ore.

Metodele „clasice” ar putea fi cu succes înlocuite cu documente semnate şi transmise electronic. „Acum avem la dispoziţie soluţii tehnice care ne pot uşura munca. Beneficiarul poate foarte bine să transmită documentaţia electronic şi răspunsurile pot veni în acelaşi fel. Dacă toată corespondenţa s-ar desfăşura astfel fondurile ar putea fi puse la dispoziţie mai rapid iar consumul de hârtie s-ar reduce. Un alt avantaj al utilizării documentelor electronice este acela că ele pot fi conectate la sisteme integrate de gestiune a documentelor şi anumite date pot fi verificate automat, reducând astfel timpul de analiză şi decizie şi excluzându-se eroarea umană. Asta înseamnă economii importante de timp şi de bani. De altfel, companiile private, pentru care eficienţa este o condiţie esenţială a competitivităţii, au înţeles rapid imporţanta gestionării informatizate a documentelor şi a fluxurilor de lucru şi au adoptat-o. Această decizie poate aduce beneficii consistente şi instituţiilor publice, mai ales atunci când trebuie să îşi diminueze drastic cheltuielile”, explică Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

3 răspunsuri la "Petru Luhan: Documentele electronice, o măsură pentru debirocratizare și o soluție pentru accesarea mai rapidă a fondurilor UE"

  1. danny
    danny Postat la Februarie 22, 2012 at 11:50 pm

    felicitari!felicitari!felicitari!
    O idee binevenita,chiar geniala, care ar simplifica mult procedurile pentru accesarea fondurilor europene!

  2. Onur
    Onur Postat la Martie 17, 2012 at 6:01 am

    Cata vreme alegerile din Romania vor putea fi gaaticste cumparind voturi in campanie cu o galeata si doua kilograme de faina lupta dumneavoastra va fi sortita esecului pentru simplul motiv ca banii vor putea aduce in pozitii alese sau numite persoane coruptibile ( mai precis spus : lipitori pe linga fonduri publice).Chiar daca eliminati astazi ( ipotetic ) toti coruptii din functiile publice ,acestia vor reapare , atita vreme cat electoratul nu-i sanctioneaza .Luptati impotriva efectului , nu a cauzei . Cum s-ar elimina cauza ? prin educarea electoratului cel putin atit cit se poate oferindu-i informatie corecta si aratindu-i calea justa pe care ,din pacate , pare sa nu o discearna.Un mare pas inainte ar fi votul celor din strainatate . Ei sunt deja curatati .Lupta anticoruptie are sanse de reusita doar sprijinita de sanctiune publica sub diverse forme : morala , electorala si abia apoi juridica ( apare ultima , din pacate)Va tin pumnii si doresc sa gasiti suficienta energie .Mi-ar place sa va pot vota la alegerile prezidentiale viitoare chiar daca nu-i vad pe romani alegand o femeie in fruntea statului ( din acelasi motiv pentru care inca voteaza ce scrie pe galeata )Mult succes

  3. Long
    Long Postat la Martie 19, 2012 at 8:06 am

    Si eu am vazut cum cei de la RTV (in frunte cu Dragotescu, Striblea & comp : lipensitii Ciuvica, Vadim & Chireac) au incercat sa va foloseasca pe post de maciuca impotriva PDL si sa induca ideea unei rupturi grave in pdl.La fel au facut cu declaratiile Andreei Vas si Elenei Basescu, scotandu-le din context ,luand franturi si interpretandu-le tendentios si malitios si incercand sa declanseze un conflict intre D-l Funeriu ,Elena Basescu si Andreea Vas.Eu sper ca PDL sa nu intre in nicio Miscare Populara, sau nepopulara, sau Alianta sau orice altceva.Ca votant de dreapta al PDL doresc ca acesta sa mearga singur in alegeri.Cand acum doi ani i se canta prohodul pdl-ului atat de dusmani dar mai ales de prieteni si sustinatori ca nu va mai intra in parlament ,spuneam ca niciodata cat va ramane de dreapta si a demonstrat ca e de dreapta, nu va avea sub 20% .Timpul mi-a dat dreptate si sper sa nu va lasati prada vocilor de sirena sau ale imaculatilor care mai ieri, unii injurau din paginile EVZ, iar altii de pe bloguri si site-uri pdl si sustinatorii lui.Keep walking Monica !Va mai amintiti?

Lasă un răspuns

*