Rezumat al dezbaterilor din sesiunea plenară 16-19 ianuarie 2012

Categorii: Diverse

IMG_7491 

Alegeri pentru conducerea Parlamentului European: Această ședință plenară a fost dedicată in special alegerii unei noi conduceri a Parlamentului European. Partidul Popular European (PPE) si-a consolidat poziția de lider si a obținut 7 din cele 14 mandate pentru vicepreședinți, iar 7 au fost împărțite intre celelalte 6 grupuri politice.

Dezbatere privind situația din Ungaria: Recentele evoluții politice din Ungaria au făcut obiectul unei dezbateri cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Deputații si-au prezentat poziția cu privire la controversata constituție ungară care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, la aplicarea acesteia și la celelalte măsuri luate de guvernul condus de Viktor Orbán.

Președinția daneză prezintă programul de lucru pentru 2012: Premierul danez, doamna Helle Thorning-Schmidt, a prezentat programul președinției daneze, în care a subliniat prioritățile Danemarcei pentru următoarele 6 luni. Printre prioritățile președinției daneze se număra si procesul de convingere a Olandei pentru a accepta România in Spațiul Schengen.

Stop risipei de deșeuri electrice și electronice: Cetățenii europeni se debarasează de frigidere, telefoane și gadgeturi, adesea fără a recupera materii prime valoroase, avertizează deputații europeni. Parlamentul a votat pentru îmbunătățirea colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice, precum și reducerea birocrației pentru producătorii responsabili din punct de vedere financiar pentru gestionarea deșeurilor.

O strategie mai bună împotriva dăunătorilor plantelor: Produsele împotriva dăunătorilor plantelor (insectele sau bacterii) trebuie să fie aprobate înainte de a fi vândute în UE. Joi, deputații europeni au decis in favoarea acordului provizoriu negociat cu Consiliul, care stabilește controale de sănătate și de mediu mai stricte cu privire la “substanțele biocide”.

Eurodeputații cer măsuri de reducere la jumătate a risipei de alimente în Europa: Cel puțin 50% din risipa actuală de alimente în UE poate fi evitată prin măsuri urgente de combatere a acesteia. Deputații vor promova campanii de conștientizare, cursuri de educație alimentară, îmbunătățirea ambalajelor și un nou sistem de etichetare – introducerea a două etichete pentru fiecare produs: una care să menționeze data până la care produsul poate fi vândut și una cu data până la care produsul poate fi consumat.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*