Tratamente standardizate pentru bolnavii de scleroză multiplă

Categorii: Headline

IMG125  

Petru Luhan: Evenimentul din Parlamentul European va atrage atenția Comisiei Europene si Guvernelor naționale asupra acestei boli

Miercuri, 24 aprilie a.c., Parlamentul European a fost gazda unui eveniment dedicat sclerozei multiple. Evenimentul, promovat de europarlamentarul român Petru Luhan, pornește de la câteva date îngrijorătoare la nivelul UE legate de numărul bolnavilor care suferă de această afecțiune, tratamentele practicate în țările Uniunii Europene, accesul bolnavilor la îngrijire specializată, dar și fondurile bugetare alocate de țările UE acestei boli. Conform Barometrului Sclerozei Multiple realizat la nivelul UE, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creștere, acesta fiind situat astăzi la peste 600.000 de persoane.

„Cei mai mulți dintre aceștia sunt diagnosticați în primii ani de activitate profesională. Boala apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 – 40 de ani, pentru ca retragerea din câmpul muncii, ca urmare a acestei afecțiuni, să se producă la cel târziu 3 ani după diagnosticare. Vorbim de o boală care trebuie tratată prin politici adecvate şi care trebuie abordată printr-o gândire strategică, ceea ce ar permite reducerea pe termen lung a costurilor sociale ale țărilor UE”, a precizat Petru Luhan.

Dincolo de creșterea numărului persoanelor afectate de această boală, Barometrul Sclerozei Multiple relevă faptul că există diferențe la nivelul statelor UE în ceea ce privește calitatea tratamentelor practicate și accesul la îngrijire specializată pentru persoanele care suferă de această afecțiune.

„Accesul la medicamente care îmbunătățesc starea pacienților variază în țările UE de la 7% la 80%. Pe de altă parte, există țări care înregistrează un deficit serios al cadrelor medicale specializate în această afecțiune. La toate acestea se adaugă și elemente legate de contextul crizei globale, care a forțat anumite guverne să facă alegeri radicale, concretizate inclusiv în reducerea fondurilor alocate acestor persoane și tratamentului lor”mai spune europarlamentarul Petru Luhan

Plecând de la aceste date, Petru Luhan a inițiat in Parlamentul European o Declarație Scrisă prin care solicită standardizarea asistenței medicale de profil, inventarierea la nivelul fiecărui stat membru a bolnavilor de scleroză multiplă, dar și o colaborare științifică intensă între țările UE pentru îmbunătăţirea tratamentelor în cazul acestei boli.

România de pildă are peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă. Aceste date au fost inventariate ultima dată acum 4 ani. Cazul țării noastre nu este singular. Există multe alte state europene care întârzie în inventarierea la zi a bolnavilor. Am cerut Comisiei Europene tratamente de cea mai bună calitate în toate țările UE dar și programe de standardizare a practicilor medicale de îngrijire a acestor bolnavi”a mai declarat Petru Luhan.

Evenimentul din Parlamentul European s-a încheiat cu vernisajul unei expoziţii de fotografie dedicată bolnavilor de scleroză multiplă și intitulată: „Sub presiune! Să trăiești cu scleroză multiplă în Europa”.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*