Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Artiștii romani și-au susținut nemulțumirile legate de drepturile artiștilor în cadrul conferinței pentru Reglementarea statutului artiștilor în Uniunea Europeană, organizatǎ de europarlamentarul Petru Luhan
Categorii: Diverse
La aceastǎ conferințǎ au participat reprezentanți ai artiștilor din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene.
România a fost reprezentată de Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, CRBL, Andreea Bănică, Laurentiu Duta, Dinu Iancu Salajanu, Tibi Scobiola, Toni Grecu.
Alexandru Arșinel a fost încântat de posibilitatea creării unui fond european pentru artiștii aflați în suferință la care să poată avea acces pentru tratamente și stabilirea exactă a statutului artistului. “Dincolo de problemele artiștilor cu privire la statutul lor, am realizat ce înseamnă implicarea unui europarlamentar in problemele cu care se confrunta tara. Am apreciat puterea de implicare a lui Petru Luhan, dar si de respectul de care tânărul nostru roman se bucura din partea altor politicieni străini cu care ne-am întâlnit in vizita noastră din Parlament. Legat de ceea ce se va întâmpla la întoarcerea noastră in Romania, aștept o întâlnire a instituțiilor care răspund direct de soarta culturii si a teatrelor si sper ca acești factori de răspundere sa tina cont de demersul lui Petru Luhan si implicarea artiștilor in aceasta campanile.”
Pentru Stela Popescu a fost o bucurie. “Am avut emoții foarte mari, fiind pentru prima oara acolo unde se hotaraste soarta. Este istoric ceea ce am făcut azi si pentru asta ii mulțumesc europarlamentarului Petru Luhan. Mă bucur ca ne-am spus doleanțele. Daca nu ne vom organiza așa cum trebuie acasă, aici vom avea oricând o ușa deschisa cu condiția sa știm ce vrem cu adevărat.”
CRBL își dorește recunoașterea drepturilor principale și nu doar cele conexe pentru dansatori și coregrafi. El a declarat că a fost emoționat mai ceva ca la BAC în momentul în care a trebuit să ia cuvântul în Parlamentul European.
La finalul conferinței susținătorul acestui demers, europarlamentarul Petru Luhan a făcut propuneri concrete referitore la îmbunătățirea situației artiștilor din Romania:
“1. Crearea unui Fond de Mobilitate pentru artiști pentru facilitarea promovării valorilor culturale atât la nivel european – fonduri europene pentru toate categoriile de artiști;
2. Crearea unui număr unic de asigurare socialǎ, valabil pe viațǎ, care sǎ conțină informații legate de contractele avute şi afilierea la sistemul național de asigurare socialǎ. Un astfel de sistem ar facilita transferul drepturilor de securitate socialǎ dobândite în diferite state membre de-a lungul vieții.”
Lasă un răspuns