Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Dezbatere cu scântei în Parlamentul European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare
Categorii: Diverse,Interviu,Obiective,Parlament European,România mea mult iubita,Societatea civila
Petru Luhan: “Regret că socialiștii și liberalii au transformat Comisia Europeană în dușmanul lor numărul 1”
Comisarul pentru extindere Stefan Füle a precizat aseară, în intervenția sa din plenul Parlamentului European: “Comisia Europeana nu sprijină tendinţa unor state membre să facă o legătură politică între Schengen şi MCV. Procesul Schengen are propriile sale instrumente de evaluare a capacităţii şi MCV nu vrea să înlocuiască aceste instrumente.”
Europarlamentarul Petru Luhan consideră că “păstrarea MCV-ului este o garanție în plus pentru instituțiile europene, dacă au dubii, că vom progresa în ceea ce privește reforma în justiție şi lupta anticorupție. Raportul din ianuarie este un raport bazat pe fapte şi reflectă în mod corect acţiunile instituţiilor statului. Nu trebuie decât să luăm în consideraţie punctele exprimate în raportul Comisiei şi să acţionăm pentru eliminarea a ceea ce este considerat negativ, nu pentru că aşa ne cere Comisia Europeană, ci pentru că acestea sunt standardele Uniunii Europene, pe care noi ne-am angajat să le respectam.”
Din păcate, discuțiile de aseară, din cadrul Parlamentului European, în loc să dezbătă serios pe marginea MCV s-au transformat într-o critică la adresa Comisiei. “Duelul de replici al europarlamentarilor liberali si socialiști la adresa instituțiilor europene a arătat îndârjirea acestora în a-şi proteja corupții din partidul de guvernământ. Principiile statului de drept trebuie înțelese şi de cei din Romania şi este regretabil că personalități precum Comisarul Reding au devenit dușmanul numărul 1 al USL.” a precizat europarlamentarul Petru Luhan.
Europarlamentar italian – consilierul pe probleme de mafia al Premierului Ponta
Printre puţinii străini care au luat cuvântul aseară a fost italianul Pino Arlacchi, fost liberal expulzat si ajuns la grupul socialist, considerat a fi consilierul premierului Victor Ponta pe probleme de mafia, care a evitat să clarifice dacă statutul său de europarlamentar este compatibil cu poziția de consilier al Primului Ministru român.
După schimbul dur de replici de aseară, Comisarul Füle a concluzionat ironic:”am auzit nenumărate solicitări pentru un calendar privind ridicarea monitorizării, dar nimeni nu s-a referit la un calendar pentru îndeplinirea recomandărilor din raportul MCV.”
Intervenția lui Petru Luhan din plenul Parlamentului European poate fi vizionata aici:
Comentarii blog Petru Luhan: http://petruluhan.com/blog/
Toate intervențiile din plen pe aceasta tema pot fi găsite la linkul de mai jos:
http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20130313
Elemente de background
– Mecanismul a fost înfiinţat în decembrie 2006, prin Decizie a Comisiei. Adoptarea Deciziei a permis finalizarea procesului de aderare a României (şi Bulgariei) la UE la 1 ianuarie 2007. Pentru România, Mecanismul include patru obiective, iar pentruBulgariaşase.
Cele patru obiective MCV pentru România sunt:
1. Garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient, în special prin consolidarea capacităţilor şi a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea şi evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi penală.
2. Înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al potenţialelor conflicte de interese, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive.
3. Continuarea, în baza progreselor deja realizate, a unor cercetări profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt.
4. Adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale.
– Conform punctului 9 din Preambulul Deciziei de înfiinţare MCV, aceasta va fi abrogată atunci când toate obiectivele vor fi considerate îndeplinite în mod satisfăcător.
– De asemenea, în raportul din iulie 2009, Comisia a precizat că cele patru obiective MCV sunt inter-relaţionate, de aceea eliminarea acestora nu se va face progresiv, ci doar atunci când tot pachetul va fi considerat îndeplinit.
[…] iar pentruBulgariasase. Cele patru obiective MCV pentru Romania sunt: 1.Mai multe detalii pe Petru Luhan This entry was posted in Uncategorized and tagged dezbatere, europarlamentarul, martie, MCV, […]