Eurodeputaţii Petru Luhan şi Ciprian Tănăsescu, nominalizaţi la premiul Europarlamentarului Anului 2013 secţiunea sănătate

Categorii: Sanatate

Eurodeputaţii Petru Luhan şi Claudiu Ciprian Tănăsescu, din delegaţiile PSD şi respectiv PDL în Parlamentul European (PE), au fost nominalizaţi la premiul ‘Europarlamentarul Anului 2013’ secţiunea sănătate, în cadrul galei ‘MEP Awards’ organizată de publicaţia ‘The Parliament Magazine’. Votul pentru desemnarea eurodeputatului cel mai activ în 2012 în domeniul sănătăţii a început luni şi se va încheia la 7 iunie.

În fiecare an, ‘The Parliament Magazine’ nominalizează câte trei eurodeputaţi din cei 754 de membri ai Parlamentului European care s-au remarcat prin activitatea lor într-o anumită categorie de politică a UE, în total existând 20 de categorii. Votul pentru desemnarea câştigătorului fiecărei categorii, în cadrul căruia se vor pronunţa numai membri ai PE, a început luni, 27 mai, şi se va încheia la 7 iunie, iar gala ‘MEP Awards’ va avea loc la 25 iunie.

Anul trecut, câştigătoarea de la categoria ‘Justiţie şi libertăţi civile’ a fost eurodeputata PDL, Monica Macovei, care în acest an nu se mai numără printre nominalizaţi.

Claudiu Ciprian Tănăsescu, membru al Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a PE, a declarat că este onorat de această nominalizare. ‘Cred în puterea unei societăţi sănătoase şi în puterea momentului. A investi acum în sănătate se traduce în creştere economică, performanţă, îmbătrânire activă şi sănătoasă în viitor’, a declarat eurodeputatul PSD, citat într-un comunicat al biroului său dat publicităţii la Bruxelles.

El a adăugat că se simte ‘foarte devotat cauzei de a contribui la creşterea accesului populaţiei generale la diagnostic şi tratament adecvate, dar şi la reducerea inegalităţilor şi a cazurilor de excludere socială ca urmare a unei boli. Bolile de astăzi necesită strategii preventive, intervenţie activă şi cercetare continuă’.

‘În prezent, mai mult ca niciodată, din cauza impactului negativ al dificultăţilor economice, avem nevoie de un angajament mai puternic atât din partea noastră a tuturor, ca indivizi, cât şi din partea instituţiilor europene cu privire la bolile psihice, infecţioase sau netransmisibile’, a mai afirmat Claudiu Ciprian Tănăsescu.

Eurodeputatul consideră că ‘avem nevoie de un program de sănătate mai ambiţios după 2015, cu obiective clare; doresc să contribui activ în definirea acestei agende europene de sănătate, în promovarea şi susţinerea acesteia prin toate acţiunile pe care le întreprind în Parlamentul European’.

Celălalt eurodeputat român nominalizat, Petru Luhan, a fost propus pentru acest premiu de către Platforma Europeană pentru Scleroza Multiplă.

Europarlamentarul PDL a iniţiat anul trecut o declaraţie scrisă referitoare la scleroza multiplă adoptată în plenul PE, care prevede standardizarea tratamentelor pentru scleroză multiplă pe întreg teritoriul statelor UE, specializarea cadrelor medicale în tratarea acestei afecţiuni, mai multe fonduri pentru cooperarea ştiinţifică a statelor UE în domeniul cercetării şi indentificării celor mai bune forme de tratare a acestei afecţiuni, politici flexibile de angajare a acestor persoane şi realizarea unui registru unic european al tuturor bolnavilor de scleroză multiplă.

‘Mă onorează nominalizarea de anul acesta şi le mulţumesc celor de la Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă alături de care am realizat multe în sprijinul pacienţilor care suferă de această boală. Temele legate de sănătate au reprezentat o prioritate a mandatului meu de europarlamentar. Voi continua proiectele mele legate de medicina personalizată, combaterea cancerului, elaborarea unei strategii europene pentru autism’, a declarat Petru Luhan.

Cea de a treia nominalizată la această categorie este eurodeputata suedeză Asa Westlund, membră a Comisiei ENVI, ca şi Ciprian Tănăsescu. Cei doi eurodeputaţi nominalizaţi la secţiunea sănătate sunt singurii români care au ajuns pe lista scurtă din acest an a ‘The Parliament Magazine’.AGERPRES

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*