Imaginile din spitalele româneşti, nedemne pentru un stat european

Categorii: Diverse

“Imaginile din spitalele româneşti – cu pereţi netencuiţi, paturi ruginite şi toalete mizerabile – sunt nedemne pentru un stat membru al Uniunii Europene”, a declarat astăzi europarlamentarul Petru Luhan. Acesta s-a arătat indignat de starea în care se află unităţile spitaliceşti din mai multe zone ale ţării (Suceava, Maramureş, dar şi Bucureşti) pe care le-a vizitat recent.

Eurodeputatul PDL a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii șocante făcute într-unul dintre aceste spitale, în care se vede un grup sanitar în paragină, afirmând că situația ar putea fi rezolvată prin accesarea fondurilor europene. “Ministerul Sănătăţii se plânge tot timpul că nu are bani. Dar tocmai acum, când discutăm despre aceste lucruri, Parlamentul European a votat noul buget pentru 2014-2020. României îi revin în jur de 40 de miliarde de euro, din care o parte poate fi folosită pentru reabilitarea și modernizarea spitalelor. Sper să putem accesa până la ultimul euro din aceste fonduri, astfel încât pacienţii români să nu se mai confrunte cu asemenea situaţii”, a mai declarat Petru Luhan.

Reacţia europarlamentarului vine pe fondul unor imagini similare date publicităţii în ultimele zile de jurnalistul Vlad Mixich de la Hotnews. Este vorba de mai multe fotografii făcute în spitalele din Craiova şi Iaşi, în care apare şi “meniul” pacienţilor, care include ceai servit în găleţi neacoperite.

“În orice ţară civilizată, asemenea imagini ar trebui să declanșeze o reacţie imediată a celor responsabili. Este inadmisibil ca în secolul XXI pacienţii să fie trataţi în condiţii mai rele decât cele de la închisoare”, a mai spus Petru Luhan. El a promis o campanie de informare prin care va face cunoscute românilor toate posibilităţile de finanţare europeană care ne sunt disponibile începând de anul viitor.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*