“N + 2” = 5 miliarde de euro mai puțin pentru România

Categorii: Antreprenoriat,Diverse,Fonduri europene,IMM,Interviu,Obiective,Parlament European,România mea mult iubita,Societatea civila

Petru Luhan: “Cer Guvernului să găsească urgent soluții alternative pentru ca țara noastră să nu piardă 5 miliarde de euro”

În cadrul negocierilor de la Consiliu s-a discutat despre adoptarea regulii N+3 (în loc de N+2 cum este prevăzut în momentul de față) pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013, de către România și Slovacia, țări cu cele mai mici rate de absorbție a fondurilor structurale.

Cu toate acestea se pare că nu avem susținerea Comisiei Europene, fapt recunoscut de însuși Comisarul european Johannes Hahn în cadrul dezbaterilor purtate marți, 19 martie 2013, în Parlamentul European. Acesta a declarat că din păcate este singurul care susține această măsură și o să fie foarte greu să își convingă colegii să i se alăture.

România poate pierde până la 5 miliarde de euro

Deși când USL a venit la conducerea Guvernului gradul de contractare pentru fondurile europene era de 78%, în 11 luni de guvernare rata de absorbție a crescut doar cu 3.4%. Este greu de crezut că țara noastră poate absorbi sumele puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, având în vedere că avem la dispoziție mai puțin de 3 ani în care aceste fonduri mai sunt la dispoziția noastră.

“Sunt din ce în ce mai multe voci care afirmă că nu doresc ca România si Slovacia să beneficieze de regula N+3. Această regulă ne-ar permite să beneficiem de încă un an pentru a cheltui fondurile europene. Economic, păstrarea regulii N+2 poate însemna o pierdere de 4,5 până la 5 miliarde de euro pentru țara noastră.” a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Petru Luhan: “Cer Guvernului să ia masuri urgente pentru a evita pierderea banilor europeni”

Invitați la Bruxelles pentru o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Vice-premierul, Liviu Dragnea și Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au declarat că își pun speranța în Comisarul Johannes Hahn pentru a soluționa problema regulii N+3.

“În urma discuțiilor avute cu cei doi miniștri, mă îngrijorează faptul că în momentul de față, Guvernul României nu are absolut nici o soluție alternativă pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe această cale Guvernului să acționeze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. Este de datoria Guvernului să vină cu soluții viabile pentru utilizarea acestor bani și un eșec al acestora poate însemna ratarea unei șanse foarte importante de a stimula economia românească și de a crea locuri de muncă.” a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Ce presupune regula N+3?

Regula N+2 / N+3 este o regulă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, Bulgaria și cele 10 State Membre care au aderat în 2004. Pentru fondurile europene alocate în fiecare dintre anii perioadei 2007-2010 a funcționat regula N+3, iar pentru perioada 2011-2013 se aplică regula N+2. Astfel, sumele de bani alocate de Comisia Europeana pentru anul 2007 (anul n), pentru un anumit program, au putut fi cheltuite până la sfârșitul anului 2010 (anul n+3). Același raționament este valabil și pentru anii 2008, 2009 și 2010.

Începând cu anul 2011, se aplică regula N+2, ceea ce înseamnă că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârșitul anului 2015.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*