Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Petru Luhan: “Cer Guvernului să nu mai dezinformeze cetățenii și să găsească urgent soluții pentru ca țara noastră să nu piardă alocări importante din fondurile UE ”
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că țara noastră a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Premierul a menționat că rata absorbției a ajuns la 21%, față de 7% cât era atunci când guvernul condus de acesta a ajuns la putere.
“Ceea ce a uitat însă domnul Ponta să precizeze este faptul că la momentul în care dansul a ajuns la putere, fondurile europene erau contractate în proporție de 78%, pe unele axe ele fiind deja epuizate. Datoria dânsului era să se asigure că aceste proiecte sunt implementate și plățile sunt efectuate la timp, nimic mai mult. Conform planificărilor stabilite înaintea venirii guvernării USL la putere, ar fi trebuit ca în acest moment rata absorbției să fie mult mai ridicată. Domnul Ponta ar trebui să amintească cetățenilor și care este ciclul de viață al unui proiect. Dacă pană in 2010-2011 principala activitate a autorităților a fost cea de contractare, anii următori au fost marcați de perioadele de implementare și finalizare a contractelor, care atrag de la sine si plățile către beneficiari. Astfel, în momentul de față, ar fi fost normal ca rata absorbției să fie mult mai mare având în vedere că multe lucrări au fost deja finalizate și plățile trebuiau efectuate.” a declarat europarlamentarul Petru Luhan
În continuare România ocupă ultimul loc în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, situația țării noastre fiind ținută strâns sub observație de către oficialii de la Bruxelles. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană a luat în considerare prelungirea cu un an a perioadei pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013, de către România. Dacă pană în urmă cu ceva timp România și Bulgaria erau oile negre ale Uniunii Europene, se pare că am rămas singurii codași, diferența dintre masurile luate în ultimul an de către cele două guverne au făcut ca rata de absorbție a Bulgariei să fie cu 14% mai mare decât cea a României.
“Guvernul României nu a adoptat nici o măsură pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe aceasta cale guvernanților să acționeze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. Este de datoria Guvernului să vina cu soluții fiabile pentru utilizarea acestor bani și un eșec al acestora poate însemna ratarea unei șanse foarte importante de a stimula economia românească și de a crea locuri de muncă.” a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.
Lasă un răspuns