Reţete standardizate pentru toate ţările membre UE, din octombrie 2013

Categorii: Diverse,Interviu,Obiective,Parlament European,Promovare,România mea mult iubita,Sanatate,Societatea civila

Joi 28 februarie a avut loc la București conferința “Sistemul de sănătate: Propuneri inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriașe dintre Romania si Uniunea Europeana.”

Temele abordate in cadrul acestui eveniment au fost eficientizarea sistemului de sănătate din Romania si modalitățile de finanțare, îmbunătățirea accesului pacienților romani la tratamente inovatoare, egalitatea de șanse a pacienților europeni, soluții inovatoare pentru a reduce decalajele dintre Romania si Uniunea Europeana in domeniul sanatatii.

În intervenția sa din cadrul conferinței europarlamentarul Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările Uniunii Europene, din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.700 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

Acesta a mai precizat că există o directivă la nivel european (Directiva Nr. 2012/52­) care va obliga statele membre să standardizeze reţetele de prescriere a medicamentelor.

“În contextul actual, diversitatea prescripţiilor medicale din întreaga Uniune Europeană a condus la această necesitate şi Comisia Europeană a elaborat această directivă, astfel încât o reţetă prescrisă în România să poată fi valabilă în orice altă ţară din Uniunea Europeană. Îmbunătățirea normelor de recunoaştere a prescripţiilor transfrontaliere va fi utila mai ales pentru pacienţii care suferă de maladii rare şi cronice care doresc să se deplaseze în altă ţară.”, a subliniat Petru Luhan.

Directiva europeană prevede ca statele membre să se asigure că reţetele conţin cel puţin datele prevăzute în anexă, printre care şi semnătura pentru identificarea medicului specialist care o prescrie. Pentru a fi valabile, prin urmare, reţetele ar trebui să includă semnătura electronică a medicului. Nu sunt excluse, totuşi, elemente ulterioare, în conformitate cu practici locale, care sunt adăugate de medici. Punctele de contact naţionale stabilite în temeiul directivei Asistentei Medicale Transfrontaliere vor informa pacienţii cu privire la dreptul de a călători cu prescripţia medicală transfrontalieră, pe lângă lista minimă de elemente pe care aceasta ar trebui să le conţină.

Pentru mai multe detalii vă invităm să consultaţi directiva de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat membru:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:356:0068:0070:RO:PDF

 

 

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*