Șanse mai mari pentru producțiile TV românești

Categorii: Diverse,Parlament European,Promovare,România mea mult iubita,Societatea civila

  

Ieri, în Comisia pentru Justiție şi Afaceri Interne a Parlamentului European a fost votat raportul referitor la evaluarea punerii în aplicare a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, document pentru care europarlamentarul român Petru Luhan a fost raportor din partea Grupului PPE.

Directiva serviciilor mass-media audiovizuale asigură condiţiile de piaţă unică şi securitate juridică pentru industria TV şi audiovizuală a Europei, creând condiţii de concurenţă echitabile la nivel internaţional, păstrând în acelaşi timp diversitatea culturală, protejând copiii şi consumatorii, asigurând pluralismul mijloacelor de comunicare în masă şi luptând împotriva urii rasiale şi religioase.

 

Ca element de noutate, această Directivă prevede ca staţiile de emisie să aloce cel puţin 10 % din timpul lor de emisie sau 10 % din bugetul lor de programe pentru opere europene create de producători europeni independenţi de staţiile de emisie.

 

Noi provocări

 

Dinamismul accelerat al evoluțiilor tehnologice are un impact enorm asupra pieței serviciilor audiovizuale. Apariţia televiziunii „hibride” sau „conectate”, care integrează elemente de internet şi Web 2.0 în receptoarele moderne de televiziune, marchează o nouă etapă în convergenţa internetului şi a televiziunii.

 

Germania şi Italia dispun în prezent de servicii operaţionale de televiziune conectată, ele urmând a fi introduse în Franţa şi Regatul Unit. Utilizarea televiziunii conectate rămâne limitată, în momentul de faţă. Deşi multe dintre televizoarele vândute în prezent pot fi conectate, doar 20 % până la 30% sunt efectiv online. Pe măsură ce tot mai mulţi cetăţeni au acces la internetul de mare viteză, iar dispozitivele conectate şi conţinutul disponibil sunt tot mai numeroase, se poate preconiza că televiziunea conectată se va dezvolta rapid în următorii ani.

 

Astfel, Comisia Europeana analizează evoluția piețelor în contextul dezvoltării noilor servicii precum şi efectele pe care acestea le au asupra piețelor audiovizuale din UE, pe termen scurt şi lung. In urma acestei analize Comisia Europeana va stabili noi masuri de reglementare.

 

Am amendat acest act normativ cerând ca următoarele aspecte să fie luate în calcul încă din faza lansării consultărilor publice de către Comisia Europeană, preconizate pentru începutul acestui an: standardizarea şi neutralitatea tehnologică, asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, evitarea promovării unei singure tehnologii sau platforme, personalizarea serviciilor, în special pentru persoanele cu dizabilități. Prin amendamentele mele am mai solicitat  reglementarea securizării multi-cloud, protecţia copiilor şi a demnităţii umane.” a precizat Petru Luhan.

 

 Standardizarea instituţiilor de reglementare în domeniul audiovizualului

 

Pentru a evita discrepanțele între statele membre, Petru Luhan a sugerat standardizarea la nivel european a  instituțiilor de reglementare în domeniul audiovizualului, întrucât aceasta ar crea premizele pentru dezvoltarea unei media cu un puternic caracter obiectiv.

  

Rolul Observatorului European al Audiovizualului

Conform unui raport recent, numărul de creații europene difuzate în 2010 nu a crescut comparativ cu anul 2009.

Am propus un amendament prin care se va modifica modul de funcționare a Observatorului European al Audiovizualului şi altfel ponderea creațiilor europene în grila programelor tv va creşte semnificativ. Acest lucru va avea un impact pozitiv şi pentru producțiile romanești, televiziunile fiind astfel obligate să promoveze creații autohtone.” a precizat europarlamentarul român.

 

Protecţia minorilor

 

În ceea ce privește protecția minorilor, raportul Parlamentului European încurajează statele membre să elaboreze coduri de conduită, care să trateze problema comunicărilor comerciale audiovizuale inadecvate în timpul programelor pentru copii – în special comunicările legate de dulciuri şi băuturi care conţin zahăr şi produse alimentare cu conţinut ridicat de sare sau grăsimi.

Pentru o mai bună protecție a copiilor, am cerut efectuarea unui studiu comparativ la nivel european, cu accent pe analiza evoluției consumului de media al copiilor şi adolescenților.” a precizat Petru Luhan, membru în Comisia pentru Justiție și Afaceri Interne, raportor din partea Grupului PPE pentru raportul referitor la punerea în aplicare a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale.

 

Raportul va fi votat de plenul Parlamentului European în sesiunea plenară din luna aprilie.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*